perjantai 24. lokakuuta 2014

Lehdistötiedote: Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company valmistaa #Viskigate oluen!

Lehdistötiedote: 24.10.2014

Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company valmistaa #Viskigate oluen!




JaskanKaljat- ja mushiMALT blogien idean pohjalta tamperelainen Pyynikin Käsityöläispanimo valmistaa isokyröläisen tislaamon Kyrö Distillery Companyn kanssa #Viskigate-nimisen oluen. Kyrö Distillery Company luovuttaa Pyynikin Käsityöläispanimolle tänä viikonloppuna OlutExpo –tapahtumassa Kaapelitehtaalla, kaksi 30 litran viskitynnyriä.

Toisessa näistä tynnyreistä on kypsytetty ruistislettä ja toinen on käyttämätön. Näihin tynnyreihin Pyynikin Käsityöläispanimo laittaa kypsymään erittäin rajoitetun erän olutta. Kaikki oluesta saatava voitto menee hyväntekeväisyyteen. Oluen nimeksi tulee Pyynikin KDC #Viskigate Stout. Olut tulee valmistumaan joulukuun 2014 loppuun mennessä.


Viskikohu

Viime viikkojen aikana mediassa on vellonut #Viski ja #Viskigate. Kohun keskellä olivat myös kaksi blogia, JaskanKaljat ja mushiMALT. Nämä blogit julkaisivat OlutExpo-nimisestä tapahtumasta juomalistoja, jotka aluehallintovirasto (AVI) tulkitsi tapahtuman laittomaksi mainonnaksi. Lopulta viski-sanan käyttöön puututtiin AVIn toimesta. Tapahtumanjärjestäjä joutui ilmoittamaan blogisteille, että heidän kirjoittamistaan tapahtumaan liittyvistä julkaisuista tulisi poistaa otsikoista ja tapahtumalogoista viski-sana.


Mistä idea lähti?

Viime viikonloppuna JaskanKaljat-blogin Jaakko Matikainen ja mushiMALT-blogin Nikolas vaihtoivat keskenään kuulumisia ja jolloin tuli esille idea valmistaa viskiolut. Idea hioutui illan aikana niinkin pitkälle, että arkena Nikolas otti yhteyttä Isossakyrössä sijaitsevaan tislaamoon nimeltä Kyrö Distillery Company.

Tislaamolla innostuttiin ideasta, joten Jaakko otti yhteyttä tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Pereen, kertoakseen ideasta. Tuomas piti ideaa hyvänä ja näin alkoi pitkä viestittely osapuolten kesken, jonka tuloksena syntyi idea valmistaa Pyynikin Käsityöläispanimon valmistamaa olutta, kahdessa Kyrö Distillery Companyn (KDC) 30 litran viskitynnyrissä. Lopputuloksena syntyisi olut nimeltä Pyynikin KDC #viskigate Stout.

Jaakko ja Nikolas keksivät kyseisen oluen idean, mutta eivät muuten tule liittymään oluen valmistukseen/tuottamiseen – ainoastaan tarjotaan idea, jonka Pyynikin Käsityöläispanimo ja Kyrö Distillery Company toteuttavat. Olut tullee valmistumaan joulukuun 2014 loppuun mennessä ja kaikki oluesta tuleva voitto tullaan lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen. Oluen valmistavat tahot etsivät nyt sopivaa hyväntekeväisyyskohdetta, joka liittyisi esim. päihdetyöhön tai lastensuojeluun.

Tämä ensimmäinen erä oluesta tulee olemaan erittäin rajallinen, mutta jatkoa on varmasti tulossa! Olut tulee saataville Papabeersin olutverkkokauppaan ja myöhemmin valittaviin maistelutilaisuuksiin.


Minkälainen olut on Pyynikin Käsityöläispanimon Stout?

Olut on tyyliltään stout, jonka mallaspohjaan on lisätty perusmaltaiden lisäksi paahdettua ohraa, ohrahiutaleita, vehnäjauhoja ja vehnämallasta. Humaliksi valittiin Challenger ja Target ja katkerot jätettiin hieman alemmas, noin EBU 20:een. Hiivana käytetään britti-stouthiiva ja olut on alkoholitilavuusprosenteilta 7. Tarkoitus on antaa tynnyrin tehdä taikansa tähän pyöreään stouttiin.


Minkälaiseen tynnyriin olut tullaan laittamaan?

Olut kypsytetään kahden tynnyrin yhdistelmänä: amerikkalaisesta valkotammesta valmistetuissa 30 litran tynnyreissä, jossa toisessa on aiemmin kypsytetty KDC:n ruistislettä. Toinen tynnyreistä on niin sanotusti virgin oak –tynnyri, eli siinä ei ole aiemmin kypsytetty mitään. Tynnyrit on kotoisin Espanjasta ja niiden sisäpinta on poltettu soveltuakseen paremmin juomien kypsyttämiseen.


Lisätietoa aiheesta:

JaskanKaljat, Jaakko Matikainen, Olutblogisti, jaska(at)jaskankaljat.fi
mushiMALT, Nikolas, Viski- ja olutblogisti, mushimalt(at)gmail.com
Pyynikin Käsityöläispanimo, Tuomas Pere, Oluentekijä, info(at)pyynikki.org
Kyrö Distillery Company, Mikko Koskinen, Brand & Gin, mikko(at)kyrodistillery.com, 0503794642

---
Blogit:
JaskanKaljat (www.jaskankaljat.fi)
mushiMALT (www.mushimalt.blogspot.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti