keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kavalan Peaty Cask 53,2%

Viskin ystävien seuran vuotuinen juhlapullote on täällä. Tälläkään kertaa ei säästytty kommelluksilta, sillä viski saapui Alkoon reilusti aikataulusta myöhässä. Onneksi kuitenkin korkit olivat paikallaan ja pullossa oikeaa tislettä. Mutta hyvä, että saapui! Ensimaiston perusteella kyseessä on oiva viski.

Kavalanin Peaty Cask on saanut nimensä, yllätys yllätys, tynnyröinnistä. Viskiin on käytetty toisen täyttökerran bourbon-tynnyriä, jossa on ennen Kavalania majaillut "nimeltämainitsematonta Islay-viskiä". Idea ei ole mikään mullistava ja äkkiseltään tuli ainakin Balvenien vastaavat kokeilut mieleen. Yhtään tällaisen kypsytyksen osakseen saanutta viskiä en ole vielä ennen tätä maistanut.Kavalan Peaty Cask 53,2%

Tuoksu: Vahvaa tammea, hunajaa, keltaisia hedelmiä valkopippuripedillä. Aivan kevyt aavistus savua jossain alkoholin takana. Kypsän ja tuhdin oloinen. Lasiaika paljastaa myös ripauksen voita.

Maku: Turve hyökkää lupaavasti suuhun heti, mutta ei todellakaan ole hallitseva elementti. Lopussa turpeisuus leikittelee kivasti kitalaessa, mutta hunajaisen hedelmäiset nootit hallitsevat myös maussa. Tammisuus ja pippurisuus myös vahvasti läsnä. Pienellä vesilisällä antaa myös Longrowmaisia öljyisen likaisia nootteja. Hyvä ja kompleksinen viski.

Viime vuoden Old Buckin jatkoksi on taiottu mahtava jatko-osa. Hintakin on tällä kertaa inhimillisempi, edukkaat 149,90€. Nasusta hurja hinta, mutta onhan tämä hyvää. En lähde haukkumaan edes hinta-laatu -suhdetta. Jos on 150€ ylimääräistä ja Alkosta pitää viskiä ostaa, on tämä SE viski juuri tällä hetkellä. Arvostukseni tätä itämaan ihmetislaamoa kohtaan nousee drami dramilta. Hienoa VYS! Hienoa Kavalan!

4 kommenttia:

 1. Kiitoksia hyvästä blogista ja arviosta! Oma pullo on vielä korkkaamatta. Eilen bongasin Alkosta sattumalta ja ostopäätös oli melkein heti valmis. Tuosta NASista: pullossa on mainittu tynnyrinumero, joka on R070423064. Kavalan vissiin käyttää tynnyrinumeroissaan luokitusta, jossa ensimmäinen on tynnyrin tyyppiä tarkoittava kirjain (esim. "S" = sherry) ja toinen täyttövuosi. Tuolla tavalla täyttövuosi on 2007, joten viski on 2007/2015 eli mitä siitä sitten tulee, noin 8 vuotiasta. Ei siis täysin ikämerkitön, vaikka piilotettu onkin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Henrik kommenteista! Eli, R viitannee tässä tapauksessa refill-tynnyriin? Mistä muuten info on peräisin?

  VastaaPoista
 3. Muun muassa Sergen Whiskyfun-blogista plokkasin: http://www.whiskyfun.com/2015/Kavalan-here-Kavalan-there.html (se on siinä ennen Solistien arvosteluja). Samanlaista juttua olen lukenut myös muista netin whiskyblogeista. Kirjainkoodeista Kavalanin Solist-pullotteissa käytettyjä ovat ilmeisesti B bourbon-, S sherry ja W vinho-tynnyreille. R voisi olla refillille, sillä Solistit ovat ilmeisesti aina first-fill-tynnyreitä (joten ei R:ää niissä käytettäisi eikä siksi ole tullut vastaan) ja tämä Peaty Cask taitaa olla toisen täyttökerran bourbon-tynnyristä, niin kuin kirjoititkin.

  VastaaPoista
 4. Sergen jumalastatuksen huomioon ottaen uskon mukisematta. Kiitos infosta!

  VastaaPoista