maanantai 27. helmikuuta 2012

Glenfarclas 105 - Pioneeri ja klassikko

Skotlannin vanhin perheomisteinen tislaamo, maailman ensimmäinen tynnyrinvahvuinen single malt sekä hinta-laatusuhteeltaan yksi markkinoiden parhaita viskejä. Siinä tärkeimmät, mitä Glenfarclasin 105 -tisleestä tulisi tietää. Pioneeri ja klassikko.

Glenfarclasin tarina alkaa vuonna 1865. Grantin perheen perustama tislaamo on ollut historiansa aikana vain viisi vuotta Glenlivetin John Smithin omistuksessa, mutta muuten perheyritys on elänyt ja voinut hyvin meidän päiviimme asti. Sherrykypsytyksistään tunnettu tislaamo ei ole myöskään kaihtanut riskejä. Vuonna 1968, kun markkinat vielä epäilivät single malttien menestymismahdollisuuksia, Glenfarclas julkaisi ensimmäisenä tislaamona maailmassa tynnyrin vahvuisen single maltin, Glenfarclas 105:n. Pioneeristatusta nauttiva viski sai 2004 Malt Maniacsin Bang for your Buck -maininnan, joka myönnetään hinta-laatusuhteeltaan hyville viskeille. Ei siis mikään turha pulju ja tisle!

Tislaamona Glenfarclas on allekirjoittaneelle yksi rakkaimpia. 17-, 21- sekä 25-vuotiaat Glenfarclasin OB:t ovat yksiä parhaimpia viskejä, joita olen päässyt maistamaan. Lisäksi Glenfarclasin sherryskeneilyt ovat niitä harvoja viskejä, joista erotan niin sanotun distillery characterin, vaikka en osaa sitä sanoiksi pukeakaan. Jonain päivänä lupaan raapustaa jotain myös distillery characteriin liittyen!

Viski, jota tulee katsoa ylöspäin.


Tuoksu: Ruuti! Viski on kuin roomankynttilää haistelisi uuden vuoden yönä. Todella omalaatuinen ja miellyttävä. Ruudin alla ripaus jotain hedelmäisempää.

Maku: Ilman vettä todella ärhäkkä. Mielikuva ilotulitteista jatkuu myös maussa. Ruutia, hedelmiä, suutuntumaltaan hiukan lakkamainen. Vedellä taittuu huomattavasti kompleksisemmaksi ja miellyttävämmäksi, vaikka suosittelenkin kokeilemaan myös ilman. Ei turhaan kehuttu tapaus!

Glenfarclas ei ole mainettaan tuulesta temmannut. Todella voimakas kokemus pienellä rahallisella sijoituksella. Tämä tulee jäämään viskikaappini vakiasukiksi myös tulevaisuudessa. Mahtava tapaus! Olen myös ollut huomaavani viskin jakavan vahvasti mielipiteitä. Vieraille tarjotessa viski aiheuttaa joko ihastuneita huokailuja tai vaivautunutta hiljaisuutta. Ehdottomasti jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti