maanantai 5. toukokuuta 2014

Tomatinin hyökkäys

Kaikki hyvät jutut alkavat vitsillä, joten tykitetään se nyt tähän heti alkuun:

Laitoin toiseen lasiin porkkanan ja toiseen Tomatin.
Sitten kun naurulta tai myötähäpeältä pystyy, on aika vakavoitua. Kerrataan alkulähtökohta: En ole ikinä maistanut yhtään Tomatinia enkä ole hirveämmin ihmisten kuullut tislaamosta puhuvankaan. Samplen antajan mukaan tämä kolmekymppinen nauttii kuitenkin tietyissä piireissä kulttimainetta. Tämän kuultuani sisäinen hipsterini oikaisi lasejaan sekä villatakkiaan ja nosti odotukset kattoon.

Tislaamona Tomatin on yllättävän mielenkiintoinen. Aikoinaan kapasiteetiltaan Skotlannin suurin tislaamo on Nipponin poikien ensimmäinen aluevaltaus skottiviskimarkkinoilta. Tomatin oli ensimmäinen kokonaan japanilaisomistukseen siirtynyt skottitislaamo.

Tämän hetken perusrange sisältää kuusi yksimaltaista, kolme blendiä ja suuren joukon erilaisia erikoispullotteita. Ainakaan tällä hetkellä tislaamo ei tuota kolmekymppistä vaan erikoispullotteissa on kierrossa 40-vuotias Tomatin. 30yo OB lanseerattiin 2008 ja tämä samplena toimiva 46-volttinen versio 2011. Hirveämmin näitä ei näyttäisi nettikaupoissa enää roikkuvan, joten poistakaahan tomaattipojat omanne jos vielä vastaan järkevissä hinnoissa tulee.

Tomatin 30yo 46%

T: Jotain vihreää, mahdollisesti tinjamia. Vahva lehtivihreä tuo mieleen myös herukanlehdet. Sitruunankuorta.

M: Yllättävän mausteinen, tuoksu ei antanut tämmöisestä viitteitä. Lehtivihreä sekoittuu kesäiseksi yrttikimaraksi. Jälkimakua kuvaisi parhaiten se kuuluisa "mellow&smooth". Ehkä liiankin helppo?

En ole ennen näin "yrttistä" viskiä maistanut. Tein paripäivää sitten tinjamilla, mintulla ja basilikalla höystettyä wokkia ja tuota ruokaa varten tekemäni yrttimäski tuli välittömästi mieleen kun viskiä haistoin. Hauska, kesäinen ja helppo viski, jonka ottaisin mieluusti kaappiini. Tämän ikäiseltä viskiltä odottaisi ehkä jotain suurempaa palapeliä pureksittavaksi, mutta kyllä tämä on minusta sen verta suunmyötäistä tavaraa, että en valita.

Viski nautittiin keväisissä musatunnelmissa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti