keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Islayn matkakirja - osa 4

Ja matka jatkuu. Tänään oli suurena agendana päästä Port Elleniin ja katsastaa sekä Laphroaig että Ardbeg. Siispä aamuksi taksi oven eteen ja pikakyytiä Laphroaigille haistelemaan tunnelmia. Aamu lähtikin mukavasti käyntiin merilevää haistellessa ja auringonpaisteessa kylpevää merta ihmetellessä.

Laphroaigilla kiersimme ns. premium kiekan, johon sisältyi peruskierroksen lisäksi warehousessa kolmen tynnyrin maistelu ja yhden niistä pullottaminen kotiin viemisiksi. Itse kiekalla keskityttiin ryhmän toiveesta Laphroaigin eroavaisuuksiin muista tislaamoista. Touri olikin miellyttävän elämyksellinen, sillä perus ohranjyvien ja vierteen lisäksi pääsimme maistamaan low wineä. Eihän se hyvää ollut, lähinnä sellaista paloöljyn makuista, mutta eipä ole ennen moista mahdollisuutta tullut vastaan.

Warehousella pisimmän korren veti 1999 bourbon-tynnyri, jota seurueesta pullotti matkaan 4/5. Todella tasapainoinen, mausteinen ja elegantti Lappari. Pullotuksen jälkeen käytiin perimässä isännän elkein vuokra maaomistuksista ja lyömässä lippu perintömaille. Todettakoon, että sen verran kiirus oli, että lipun pystyttäminen valokuvineen piti lavastaa hiukan lähempänä tislaamoa. Hauskaa yhtä kaikki.

Kevyt marssi Lapparilta Artulle sujui sutjakasti, sillä sää helli. Aurinkoa pilvettömältä taivaalta. Ardbegillä ei ollut oikein tietoa minkälaista touria meille oli tarjolla, sillä sähköpostikyselyihin vastaus oli ollut epämääräinen: "tulkaa tänne ni katotaan mitä saadaan aikaan."

Kierros oli kuitenkin oiva huipennus reisulle. Hiukan väsyneet miehet eivät ihan sataprosenttisesti jaksaneet keskittyä enää tislausprosessin erikoisuuksiin, mutta rannalla tarjotut dramit Corryvreckania pelasti päivän. Tästä rynnättiinkin warehousen kautta maistelemaan sampleja kabinettiin. Pienen visailun jälkeen touri kruunattiin mukillisella re-fill bourbon-tynnyristä kaivettua 1989 Ardbegiä. Aivan käsittämättömän hieno drami, jonka parissa olisi voinut viettää vaikka päivän. Reissun (oletettavasti) viimeinen drami ei olisi voinut olla parempi.

Huomenna suuntaamme nokan kohti kotia. Katsotaan tuleeko päivityksiä vielä tien päältä, mutta ainakin jonkunlainen loppuyhteenveto on Suomen puolella paikallaan. Myös herkullista kuvamateriaalia on tulossa. Nyt on aika mennä laskemaan liskoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti