tiistai 14. huhtikuuta 2015

Tiistainen mysteerisample

Joskus on ilo ja kunnia saada mysteerisampleja muilta viskinystäviltä. Japani-tastingissa tällainen lyötiin kouraan ja päätin tiistai-illan kunniaksi haasteeseen tarttua. Mitään tietoa viskistä minulla ei siis etukäteen ole.

Yleensä mysteerisamplen vierelle pitää ottaa joku itselle tuttu viski, johon mysteeriä on helppo vertailla. Tällä kertaa kaivoin kaapista Dufftownin 15yo OB:n, koska se nyt vaan pitää saada kaapista pois homehtumasta. Helppona ja selkeänä viskinä siihen on myös hyvä peilata mysteerisamplen makuja. Koetan udella samplen sisällön piakkoin ja liittää postauksen loppuun. Tai jos samplen antaja eksyy tämän lukemaan, niin laittakoon kommentteihin oikean vastauksen.

Sattuipa likainen lasi.


Mysteerisample mallia A-P

Tuoksu: Pihkaa, vahvaa tammea, päärynää, suolaa. Nenään alkoholinen, mutta ei häiritsevästi.

Maku: Tasapainoinen runko, ripaus turvetta, salmiakkia ja suolaa. Mukavan mineraalinen. Pitkä jälkimaku taittuu kivasti pippuriin.

Tynnyröinnissä on jotain sherryyn vivahtavaa (ei mikään 1st fill, vaan Glenfarclasmainen, säyseämpi sherry), saattaa olla new oakkiakin, koska tammi osui nenään niin vahvasti. Toisaalta lasiaika antaa vaniljaisia nootteja. Suomeksi: ei mitään hajua. Päärynä ja nenään pistävä alkoholi viittaavat nuorehkoon viskiin, mutta toisaalta suussa viski on hyvinkin jämäkkä. Suola vie rannikolle ja koska turve ei millään tapaa jyrää vaan on enemmänkin mukava taustasointu, veikkaan valistuneesti, että tämä on Tobermoryä tai sen turpeistettua versiota, Ledaigia. Tai Juraa. Heitetään jokerina vielä Old Pulteney. Samplen antajan Jura antipatiat huomioon ottaen, tässä voisikin olla kyseessä tuplajekutus ja lasissa tosiaan on Juraa. Minun suuhuni kuitenkin hyvä viski. Paljon ryhdikkäämpi kuin verrokkina ollut Dufftownin 15yo OB.

Jäämme jännityksellä odottamaan oikeita vastauksia.

P.S. Ja meillä on oikea vastaus! Kyseessä oli Tamdhun 10-vuotias peruspullote, eli hyvinkin metsään mentiin. Sherryiset nootit ja aavistus suht nuoresta tisleestä osuivat sentään hiukan sinne päin. Pitää harkita tislaamon muidenkin tuotteiden tarkastamista. Tämä ei ollut ollenkaan pahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti