maanantai 5. syyskuuta 2016

Teerenpeliä oululaisittain

Suomalaisilla viskinharrastajilla alkaa olla kissanpäivät. Uusia tislaamoita on putkahdellut mukavaa tahtia ja vanhatkin rikkovat virstapylväitä. Niin, nykyään voi tosiaan sanoa "vanhat suomalaiset tislaamot". Yksi näistä "vanhoista" on Teerenpeli, joka tunkenut ulos ensimmäisen 10-vuotiaan suomalaisen viskin. Kuten nykyään on tapana todeta: ei voi muuta sanoa kuin että hattua nostaa!

10-vuotiaan lisäksi keväällä putkahti ulos Teerenpeliltä myös muuta jännää. Viskin Ystävien Seuralle pullotettu 4-vuotias tynnyrivahva Teerenpeli on jälleen hieno palanen suomalaisen viskin historian mosaiikkiin. Ja näitähän piti päästä maistamaan. Ensimmäiselle yrityksellä Alko ei saanut tuotteita tarpeeksi nopeasti tänne Pohjois-Pohjanmaalle toimitettua, mutta nyt oli koko kattaus kasassa ja makunystyrät viritetty ottamaan vastaan pientä teerenpeliä.



Teerenpeli 10yo 43%

Tuoksu: Viljainen ja makea. Häivähdys trooppisia hedelmiä. Tasapainoisen ja puhtaan oloinen.

Maku: Lähtee liikkeelle lupaavalla maltaisen trooppisten hedelmien tykityksellä, mutta loppuu valitettavasti kuin seinään. Loppumaku jättää toivomisen varaa: pohjaan palanut ja tuhkainen tulivat adjektiiveina ensimmäisenä mieleen.

On hienoa sanoa, että suomalaiselta tislaamolta saa "peruskymppiä", mutta valitettavasti illan viidestä Teerenpelistä tämä jäi koko raadin mielestä heikoimmaksi esitykseksi. Hyvä muistutus siitä, että ikä ei todellakaan tee kesää, saati viskiä.


Teerenpeli Aura 43%

Tuoksu: Äkkiseltään en erottanut tätä kympistä nenän perusteella ollenkaan. Lasiaika tuo esiin hiukan kymppiä mausteisemman ja vaniljaisemman ensivaikutelman.

Maku: Kuin kymppi, mutta jaksaa paremmin loppuun asti. Makea, trooppisia hedelmiä, ripaus pippuria ja mukavan viljaisia sävyjä. Pieni häiritsevä märän sanomalehden vivahde pääsi oman kielen päällä kääntymään, mutta kokonaisuutena kymppiä parempi.

Aura on kypsytelty Teerenpelin portteritynnyreissä, mutta raati ei löytänyt kyllä porterin sävyjä tästä. Lähinnä mieleen nousivat useamman käyttökerran börbbähogissa lojuneet viskit. Ja se ei tarkoita, että viski olisi välttämättä huono, päin vastoin. Seuraavaksi oli vuorossa börbbää ja rommitynnyriä osakseen saanut Äes.



Teerenpeli Äes 43%

Tuoksu: Makea, jopa sokerinen. Sikaria ja vaniljajäätelöä.

Maku: Suutuntumaltaan tähän mennessä paras. Vaniljaa, trooppisia hedelmiä ja hiukan palanutta sokeria.

Rommiviimeistelyt eivät ole yleensä olleet minun mieleeni, mutta tässä tynnyri ei ollut jyrännyt vaan viskissä oli vielä paljon bourbontynnyreiden tuomia vaniljaisia ja hedelmäisiä nootteja, joihin rommitynnyrin sokerisuus toi kivan pienen lisän. Tykkäsin.



Teerenpeli Kaski 43%

Tuoksu: Rusinaa, huonekalulakkaa, yhtäaikaa äitelän makea ja hapan. Tupakkaa, kahvia ja maitosuklaata.

Maku: Alkuun jopa esanssisen makea, mutta alkoholi leikkaa kauniisti makeuden jättäen suuhun rusinoiden ja jouluisten mausteiden nootteja.

Kaski on kerännyt kehuja ja onpa itsekin tullut joskus positiivisia sanoja juomasta lausuttua. Ja lausun uudelleen. Minun suuhuni loistavasti sopiva sherryjyrä, joka sai jopa Alkon hinnoilla harkitsemaan kauppareissua. 70 euroa tämän tason sherryjyrästä ei nykymarkkinoilla ole yhtään penniä liikaa.



Teerenpeli Distiller's Choice VYS 61,7%

Tuoksu: Kotitekoista kinuskia. Vahvat alkoholit huutavat reilua vesilisää. Parin pillillisen jälkeen esiin nousee mausteita, hapanta makeutta ja tammea.

Maku: Hedelmätoffeeta, mausteita, ripaus jotain likaista (tuhka, tupakka tms.). Monitahoinen ja ajalla ja vedellä eripuolia itsestään antava viski.

4-vuotias VYSsille pullotettu Teerenpeli on ensin virunut bourbon quarter caskeissa (uskallan laittaa tähän monikon, vaikka pullon kyljessä lukee "matured first in bourbon quarter cask"), jonka jälkeen liemi on lyöty vanhaan madeiratynnyriin. Hieno ja monitahoinen viski, joka nousi päivän kattauksessa Kasken jälkeen kakkoseksi. Maisteluporukalla vitsailtiin, että kyseessä oli vajaan 110€:n hintalapulla kattauksen halvin viski, sillä tämä kesti vettä aivan tolkuttomia määriä. Todellista viskitiivistettä siis.

Ensimmäinen kotioloissa suoritettu pelkästään suomalaisia viskejä sisältävä tasting oli kansallismieltä nostattava. Mikään kattauksen viskeistä ei oikeasti ollut huono ja olen juonut lukuisia skottilaisia yksimaltaisia, jotka olisivat jääneet tässä kattauksessa jalkoihin. Toivottavasti Teerenpeli ei jää ainoaksi tällaisia kattauksia tarjoavaksi suomitislaamoksi vaan uudet yrittäjät jaksavat vääntää ainakin sen kymmenen vuotta kasaan.

Loppuilta menikin sitten kaavalla "kaapit auki ja känni päälle". Alla kuvareportaasi.Bonustehtävä: Etsi kirjoitusvirhe etiketeistä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti