maanantai 26. maaliskuuta 2012

Kahden tähden Jaloviina - Konjakki mallia Cajander

Suomalaisessa juomakulttuurissa ei ole äkkiseltään muuta omaperäistä kuin vahva humalahakuisuus. Bulkkilaakerit ja Koskenkorva ovat suomalaisinta mitä perussaunaillan menusta löytyy. Poikkeuksiakin on. Yksi näistä on Jaloviina, jonka uusin inkarnaatio saapui viime keskiviikkona rakkaan alkoholimonopoliliikkeemme hyllyille. Minkä tähden? No kahden tähden!

Jaloviina on kuin suomalaisen mielenlaadun peili. Se on eräänlainen väkiviinojen pettuleipä. Herrojen herkkua, konjakkia, jatketaan kirkkaalla viinalla. Konjakin määrää juomassa kuvaamaan kehitetään asteikko, jonka merkistöön kuuluvat tähdet, jotka nimetään nopeasti sotilasarvoilla. Koska herrojen juomatavat olivat rahvaalle liian tyyriitä, keksittiin prolelle oma juoma konjakin himoa tyydyttämään. Jallu on jäänne ajalta, jolloin jauhoja jatkettiin petulla, kahvi oli ylellisyyttä ja konjakki mallia Cajander.

Parhaimmillaan Alkon hyllyt notkuivat viidestä erilaisesta jaloviinalaadusta. Yhden, kahden ja kolmen tähden versioiden rinnalla oli lähinnä konjakin värinen tähdetön Jaloviina sekä lähes konjakista mennyt Jaloviina Ekstra. Kaiken tämän lisäksi Väinö Linna tarjoaa tuntemattomille sotilailleen leikattua konjakkia Mannerheimin 75-vuotispäivien kunniaksi. Ulkomailla tuntematon Jaloviina on suomea isolla ässällä.

Kahden tähden jaloviinan valmistus lopetettiin vuonna 1947. Altian 80-vuotispäivien kunniaksi tämä osa suomalaista alkoholikulttuuria palaa Alkon hyllyille. Samalla kuluttajat pääsevät maistelemaan myös pieniä eriä suomalaisten pienpanimoiden erikoisoluita. Jallunmetsästysreissulla nappasin saunaolueksi Stallhagenin IPAn. Oluet ja jallut kannattaa rajallisen saatavuuden vuoksi hakea lähikaupasta mitä pikimmiten. Itse en olutta osaa maistella, niin siunaan teitä pelkällä kuvalla.

Tasting notet: tätä kissa ostaisi.
Jaloviina on Pöytäviinan ohella ainoita kieltolain kumoamisesta asti myynnissä olleita nimikkeitä. Ensi vuonna 80 vuotta Altian mehuista täyttää Kolme Leijonaa, Hehkuviini ja Gambina. Mikäli nyt oikein muistan, niin ainakin Kolmesta Leijonasta suunnitellaan jotain kahden ** jallun kaltaista erikoispullotetta. Jäämme odottamaan pelonsekaisin tuntein.

Jallun kunniaksi piti tietysti järjestää erikoistilaisuus. Suomeksi tämä tarkoitti hyvää seuraa, pullo kaikkia jalluja ja Star Warssia. Nuoremmalle polvelle jallulla läträäminen on synnyttänyt ihan oman alakulttuurinsa, kuten Tähtien Sota -drinkin. Tämän kunniaksi päätimmä katsoa aitoa ja alkuperäistä Tähtien Sota -trilogiaa kera jallun. Jallujen tähtimäärä antoi ohjeistuksen, minkä elokuvan aikana mikäkin pullo piti tyhjentää. Varmuuden vuoksi aloitimme Imperiumin vastaiskusta, jotta aistit olisivat mahdollisimman terävinä jaloviinauutuutta maistellessa.

Tähtiensota        

4cl Yhden tähden jaloviinaa
4cl Kolmen tähden jaloviinaa


Riviin järjesty!

Pakastelämmintä kahden tähden jallua Glencairneista.
 Kahden tähden Jaloviina

Tuoksu: Tammeen viittaavaa havaittavissa. Mukavan rypälemäinen.
Maku: Viina siinä maistuu! Tuoksussa viipyilleet hedelmäiset nuotit katoavat taka-alalle. Jälkimaku miellyttävä, tulee mieleen toffee. Tämä voi tosin johtua ennen maistelua nauttimastani viskifudgesta.

Kaikenkaikkiaan kahden tähden jallu on maittavaa. Se kamppailee yhden tähden version kanssa lempijalluni tittelistä. Ei maistu läheskään niin vahvasti huonolta konjakilta kuin kolme tähteä ja on kuitenkin tukevamman oloinen kuin yksitähtinen versio. Jos tämä jää tuotantoon niin voisin väliaikaisesti ottaa tämän ykkösryyppyviinaksi yhden tähden version sijaan.

Jaloviinaa voi nauttia myös useiden eri miksereiden kanssa. Jallukola on kaikille tuttu, mutta suosittelen kokeilemaan myös Jallugingeralea sekä Jalovenäläistä (Russian Sweppes + 4cl 1*Jallu). Jalludrinkkien perinteitä kunnioittaa myös uusin jalluinnovaatio - Jallulintu!

Allekirjoittanut suosittelee juomaan jallut illalla ja mikserit aamulla.


Lähteet:
http://www.kolumbus.fi/juomanlaskija/arkisto/1999-2/cocktailbaari.html
http://www.taloussanomat.fi/myynti/2012/02/03/sota-ajan-jallu-palaa-takaisin/201222435/135

1 kommentti:

  1. Kyllä nyt raiskataan Glencairneja! :) Eipä vaan, hauska juttu ja kiva blogi muutenkin. Mitä noihin laseihin tulee, niin jotkut ovat niistä kovin tarkkoja. Esim. Saksassa olen kuullut, että jos hefe weizen -lasista juo muuta kuin sitä itseään (esim. vettä), niin siihen ei enää koskaan muodostu vaahtokruunua. Tiedä häntä sitten.

    VastaaPoista