maanantai 5. maaliskuuta 2012

Dalmore 15 - Se makoisampi hirvilimu

"Mul on jano, anna hirvilimuu" veistelee Petri Nygård kappaleessaan Selvä päivä. Hirvilimulla Petri viittasi Jägermaister-nimiseen yrttilikööriin. Esittelyssä ei tällä kertaa ole kuitenkaan saksalaisen alkoholiteollisuuden lippulaiva vaan viskinystävien aito oikea (tm) hirvilimu: Dalmore ja sen 15-vuotias OB.

Hirvilimu-nimityksen alkuperä selviää jo pullon ulkonäöstä. 12-piikkinen hirvieläin komeilee pullon kyljessä isännän ottein. Kyseessä ei ole mikä tahansa sorkkaeläin vaan tislaamon 1886 ostaneen MacKenzien perheen klaanitunnus. Legendan mukaan Colin MacKenzie pelasti vuonna 1263 itsensä Skotlannin kuningas Aleksanteri kolmannen hirven hyökkäykseltä. Palkkioksi kuningas antoi MacKenzien käyttää kuninkaallista hirveä klaaninsa symbolina. Nykyään tämä sama hirvilogo löytyy lähes jokaisesta Dalmoren pullotteesta. Legendan ja Dalmoren historiikin löytää kätevänä aikajanana Dalmoren sivuilta. Mainitsemisen arvoisena triviana kerrottakoon Dalmoren olleen ensimmäinen viskiä Australian markkinoille vienyt tislaamo.

Tislaamona Dalmore ei ole allekirjoittaneelle niitä tutuimpia. Kirjallisuuden ja päättömän surffailun perusteella syntynyt mielikuva sisältää maininnat sherryisistä peruspullotteista ja hienoista pulloista. 12-, 15- ja 18-vuotiaiden peruspullotteiden rinnalla tislaamo tarjoaa 40-vuotiaan Astrumin, tislaamon historiaa nimeämisessä hyödyntävän King Alexander III:n sekä vailla ikämerkintää kulkevan Gran Reservan. Näiden lisäksi tislaamo tarjoaa erilaisia erikoispullotteita, kuten neljä eri tislettä sisältävän, Skotlannin lohijokien mukaan nimetyn Rivers Collectionin.

Otan hörppyy, Irwin imuu. Mul on jano, anna hirvilimuu!

Tuoksu: Rusinaa, makeaa sherryä, hiukan viinimäinen

Maku: Rusinan ja sherryn riemuvoitto jatkuu. Viinimäisyys tekee viskistä hiukan tunkkaisen oloisen. Tekstuuriltaan huippukamaa. Samaan aikaan sekä vahva että helposti lähestyttävä. Jälkimaku pitkä ja miellyttävä. Tätä ottaa mielellään lisää!

Dalmoren 15 -vuotias maistuu! Hento viinimäisyys häiritsee hiukan muuten niin herkullista makupalettia. Hirvilimu saa serkkuineen tulevaisuudessa allekirjoittaneelta ehdottomasti lisää huomiota. Ei täydellinen, mutta niin herkullinen liemi.



2 kommenttia:

  1. On kyllä pakko kokeilla seuraavan kerran kun kyseinen pullo tulee eteen. Vahva viinimäisyys on joskus aika hyvää, varsinkin jos on juonut savuviskejä viime kerrat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Glenmorangien port wood finish kannattaa maistaa jos viinimäinen setti maittaa. Toki nämä viinimäisyydet ovat aina subjektiivisia kokemuksia. Minun viinimäinen voi toiselle olla vaikka vaapukkamehua.

      Poista