tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kesäviski 2013 ja Lagavulin grillisoosi

Jos tämän blogin nimi olisi Kertomuksia Savuista, alkaisi tämä teksti jotenkin tähän tapaan:

"Helteinen päivä, istut vanhempiesi kanssa autossa. Ilmastointi on vielä herrojen herkkua ja aukinaisesta ikkunasta tulvii sisään keskikesän tuoksuja. Nuorta poikaa ei liika lämpö haittaa, sillä ainoana vaatekappaleena toimivat märät uimahousut pitävät kehon viileänä. Jäätelökioskille on vielä matkaa, sillä tietyömaa hidastaa matkantekoa. Ikkunasta sisään kantautuvat asfalttityömaan tuoksut antavat jo lupauksen lähestyvästä herkutteluhetkestä."

Koska tämän blogin nimi on kuitenkin Just Peat It!, todettakoon että pidän äärimmäisyyksistä. Siksi virallinen kesäviski-suositukseni (tm) on hiukan tavallisesta poikkeava: Longrow 14yo. Syy löytyy alun mielleyhtymästä. Viskin tuoksu ja maku tuovat mieleen asfalttityömaan. Uusi asfaltti, piki, öljy ja likainen savu sekä turve ovat tämän herkun ominaisuuksia, jotka eivät varmasti ole kaikkien mieleen. Itselle ne tuovat mieleen juuri kesän ja (lapsuuden) automatkat vaikkapa juuri jäätelökioskille. Siksi asfalttityömaa tuo itselle erittäin positiivisia mieleyhtymiä ja asfalttityömaa jos joku on kesäinen ilmiö. Totta puhuen kesä on itselle aina ollut viskiharrastuksen suhteen aikamoinen off-season, mutta Longrow maistuu aina.

Kesäviski 2013!

Täysin laakereilla viskin suhteen en toki ole levännyt. Kesäkuun alussa Laphroaig linkitti facebook sivuillaan Distand Thunder Whisky Clubin blogitekstiä, jossa oli herkullisen oloisen Laphroaig BBQ soosi kesän grillijuhlia varten. Otin linkin talteen ja testailin, valitettavasti ilman grilliä. Alkuperäinen blogiteksti ja resepti löytyy tästä. Sävelsin lähikaupasta puuttuvat ainekset, suurimpana puutteena varmaankin liquid smoken puuttuminen. Mistä tätä edes saa? Viskiksi valikoitui puolestaan Lagavulinin 16yo, josta oli sopivasti jämät jäljellä. Alla kuvakollaasi tapahtuneesta.

Sovellettu lista aineksista.
Kaiken ruoanlaiton perusta - sipuli!
Soosi vetäytymistä vaille valmiina.
Tarjoiluehdotus.
Hyväähän se soosi oli. Ribbsit, sellerin varret sekä kurkku ja porkkana olivat oikein mukavaa sormiruokaa tämän kanssa. Suosittelen. Loppuun vielä lukuvinkki. Whisky Science on julkaissut erinomaisen jutun suomalaisen viskin historiasta. Sopii ajanvietteeksi vaikka grillailun oheen.

4 kommenttia:

 1. Nestemäistä savua löytyy mm. Poppamieheltä. Mutta jos ei löydy niin savustettu paprikajauhe toimii hyvin korvikkeena (saa samalla mukavasti tulisuutta). Itse väsäsin oman version kolmen eri ohjeen pohjalta (yhtenä inspiraationa juuri tuo Lapparin ohje).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän vinkistä. Pitää laittaa tilaukseen jos vielä tälle kesälle soosia innostuu tekemään.

   Poista
 2. Mainio blogitus! :) Longrow CV maistui suussani aikanaan erittäin mukavalta ja kevyen kesäiseltä. Mainitsemasi 14YO meni "maistettava"-listalle ihan tältä pohjalta.

  Tuota soosia pitää testata jonain kertana itsekin, ehkä siitä aukeaa viskien kanssa makumatka jossa kesäisen yön taianomainen hehku löytää vertaisensa uhrikiven tulen loimeesta ja kuumien kivien päällä tirisevän lihan päälle valeltu kastike herättää alkukantaisen vaistomme nauttia elämästä. Silloin, samalla kun nautimme tulen kypsentämistä antimistä, voimme kuunnella tähtien hiljaista runoa, ruohikon suhinaa ja järven laineita kun ne kuiskivat sävelmäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pitää omaa runosielua kehittää että näihin svääreihin pääsee ;)

   Poista