Pettymys oli suuri, kun Taivaanrannan ravintolan sivut ilmoittivat ihmisten olevan lomalla. Sähköpostilla yhteydenottokin palkittiin vain automaattisella vastauksella: "lomilla ollaan". Onneksi kysyvä ei tieltä eksy ja otin yhteyttä suoraan tislaamolle. Viskimestari Jaakko Joki lähettikin helpottavan vastauksen kyselyihini ja Teerenpelin tislaamokierros saatiin onnistumaan. Mahtavaa!
Skotlannin reissujen jälkeen en oikein tiennyt, mitä odottaa vierailulta. Ainakin huomattavasti pienempää tislaamorakennusta. Tätä ennakko-oletusta vasten olin itseasiassa yllättynyt Taivaanrannan kellaritilojen laajuudesta. Toki tislaamo koostuu vain kolmesta huoneesta ja varastotilaakin on vain "näytiksi", mutta kyseessä on mukavan kompakti ja näppärä laitos.
Takaovesta sisään astuessa eteen aukeaa mäskäysastia, washbackit ja tarvittavat tekniset vempaimet viskin valmistamiseen. Joki kiinnittää huomiomme seinällä komeilevaan sertifikaattiin - oppia on haettu aina Kilchomanilta asti. Samalla käydään läpi viskin valmistuksen perusteita. Joki kertoo Teerenpelin tekevän tällä hetkellä noin 40 000 litraa viskiä tynnyröitäväksi vuodessa. Laajennusta on kuitenkin tulossa ja tulevaisuudessa volyymi on tarkoitus nostaa kuusinumeroiseksi. Tämä jos mikä on miellyttävä uutinen!
Pannut. |
Wash backit rivissä. |
Seuraavaksi siirryimme ihmettelemään sitä pyhintä, eli pannuja. Forsythsiltä tilattu yhden wash stillin ja yhden spirit stillin yhdistelmä on niin pieni, että se olisi Skotlannissa laiton. Joki kertoikin, että Teerenpeli oli ensimmäinen tällaisen järjestelmän Forsythsiltä tilannut firma, ja he tulivat tilauksellaan luoneeksi Forsythsille aivan uuden tuotteen. Kyseisten pannujen innoittamina on syntynyt mikrotislaamoja ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Kysyessäni leikkauksista Joki kertoo Teerenpelin pyrkivän hyvin raskaaseen ja öljyiseen tisleeseen. Tämän vuoksi myös tulevaan laajennukseen on tilattu samanlainen spirit still. Tisleen öljyisyyden pääsimme myös itse todistamaan new maken muodossa. Hyvää oli!
Viimeinen rasti oli varastotilat, joissa pääsimme ihmettelemään asiakastynnyreitä. Oli PX:ää, börbbää, sherryä ja jopa quarter caskeja. Myös pieniä 50 litran tynnyreitä on Joen mukaan asiakkaille myyty. Hinta riippuu tynnyrin koosta, mutta veroja tulee päälle joka tapauksessa suurinpiirtein saman verran kuin mitä itse tisle maksaa.Varastoinnin suhteen mielenkiintoisin fakta oli Teerenpelin kokeilut merikonttien kanssa. Viskin varastoimisessa merikontteihin on kuulema useita hyviä puolia, kuten lämpötilan ja kosteuden helppo säätely. Ja kaiken järjen mukaan merikontti on myös suhteellisen edullinen ratkaisu säilytykseen.
Jonkun onnekkaan QC. |
Asiakastynnyrit. |
Kaiken kaikkiaan vierailu oli miellyttävä. Jaakko Joelle vielä hatun nosto, että otti meidät vierailulle. Itse viskejä emme päässeet maistamaan, mutta tämä korjattiin Teerenrannassa sitten illemmalla. Itse kokeilin Tallink Silja Linelle pullotettua port-viimeisteltyä uutuutta. Myös 8-vuotias ja Kaski saivat seurueelta huomiota. Mukava kesäilta ja hanaoluet veivät sen verran mielenkiintoa, että mitään syväanalyysiä ei viskeistä ylös saatu. Todettakoon kuitenkin, että Kaski oli edelleen minun suuhuni se paras Teerenpelin tuote. Valitettavasti Hosa oli ravintelista päässyt loppumaan. Mukavan illan kruunasi vielä viereiseltä patiolta tilattu tuopillinen Lammin Sahtia, joka sai kunnian olla ensimmäinen maistamani sahti. Ensimmäinen kerta suomalaisella tislaamolla ja sahtineitsyyden menetys - ei huono päivä!
Muokattu 15.7. 21:17: Korjattu Suomen ja Skotlannin verojärjestelyä koskevaa tietoa.
Muokattu 15.7. 21:17: Korjattu Suomen ja Skotlannin verojärjestelyä koskevaa tietoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti