tiistai 2. elokuuta 2011

Pistetään, pistetään banaania poskeen: The Glenlivet 16yo Nadurra

Ystävieni kanssa viskiä maistellessa huomasimme, että Glenlivetin Nadurra vetelee viimeisiään. Tämä tarkoitti tietysti sitä, että oli aika kaivaa lasi ja kynä esille!

Glenlivet ei itselle se tutuin tai mieluisin tislaamo ole ollut. 18-vuotias oli ensin erittäin namia, mutta muuttui myöhemmin vähän tylsäksi. Perus 12-vuotiasta, eli niin sanottua ”tusinatavaraa”, ei ole tullut maisteltua. Vitsi oli muuten oma keksimä! Glenlivetillä on kuitenkin paikkansa jokaisen viskinharrastajan yleissivistyksessä. Kerrataanpa miksi:

Eletään 1800-luvun alkua. Ilkeä Iso-Britannian hallinto on kieltänyt viskin tislaamisen. Viskille persot skotit vähät välittivät kiellosta ja Speysiden maastoissa majaansa piti huhupuheiden mukaan noin 200 laitonta tislaamoa. Yksi näistä oli Upper Drumin maatilalla viskiä tislannut George Smith. Vuonna 1822 kuningas Yrjö IV:n vieraillessa Skotlannissa aikansa johtava intellektuelli Sir Walter Scott tarjosi kuninkaalle lasillisen elämän vettä. Tämä neste sattui olemaan George Smithin Glenlivettiä. Kuningas julisti sen parhaaksi maistamakseen viskiksi ”evö” ja vaati sen tarjoilemista kaikissa kuninkaallisissa kissanristiäisissä.

Vuotta myöhemmin parlamentin laillistettua viskin tislaamisen erillistä tislauslupaa vasten, oli George Smith ensimmäinen luvan hankkija. Alueen muut tislaamot olivat asiasta tietysti näreissään, sillä salapoltto oli kehittynyt skoteille jo kunnia-asiaksi. Smith joutui puolustamaan tislaamoaan vihamielisten kyläläisten hyökkäyksiltä. Huhu kertoo hänen kuljettaneen tämän vuoksi aina pistoolia vyöllään. Myöhemmin viskin saama hurja suosio ajoi useat tislaamot jäljittelemään Glenlivetin tyyliä aina nimeä myöten. Laskekaapa huviksenne kuinka monta Glen- alkuista viskiä Skotlannista tulee! (Laskelmassa on toki otettava huomioon Glenin tarkoittavan myös laakson kaltaista luonnonmuodostelmaa, joissa useat tislaamot sijaitsevat.)

Takaisin nykyhetkeen. Kyseessä oli siis edellä mainitun tislaamon Nadurra-pullote. Nadurra on jatkoa useiden tislaamojen gaelinkieliselle skeneilylle. Nadurra tarkoittaa yksinkertaisesti ”luonnollinen”. Glenlivetin tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että viski on ”non chill filtered”. Eli mitä?

Suurin osa markkinoilla olevista viskeistä jäähdytetään ennen pullotusta -10 – 0 celsiukseen, jonka jälkeen ne filtteröidään. Tämän avulla viski ei sameudu vaikka siihen lisättäisiin jäitä tai vettä. Skenepiireissä prosessin kuitenkin arvellaan tuhoavan viskin luonnollisia rasvoja ynnä muita herkullisia asioita, joita ilman viski ei ole viskiä. Tämän vuoksi useat tislaamot ovat ottaneet pullotteisiinsa mukaan ei-kylmäsuodatettuja pullotteita. Erityisesti yksityiset pullottajat ovat luopuneet suodatuksesta lähes kokonaan. Edellä mainitun lisäksi 16-vuotias Nadurra ei muita yllätyksiä sisällä. Ja miltä se maistui?

Lasillinen Nadurraa muiden harrastusvälineiden ympäröimänä.

Tuoksu: Missään viskissä en ole tavannut yhtä dominoivaa ja selkeää tuoksua, en edes Islayn turvesavupommeissa. BANAANI + kolme huutomerkkiä. Viski tuoksuu samalta kuin marketin baanaanilaatikko!

Maku: Maussa idea banaanista hajoaa kokonaiseksi hedelmäkoriksi. Makujen erottelu vaatisi itseltä vierailua kuivattujen irtohedelmien hyllylle. Vienon hedelmäisyyden alta nousee esille vaniljaa ja pieni palanutta tulitikkua muistuttava aromi. Lupaavan tuoksun jälkeen maku on pienoinen pettymys. Erityismaininta tekstuurille: 18-vuotiaan serkkunsa tavoin tässä viskissä on parasta sen suutuntuma. Ikään kuin viski pitäisi pureskella ennen kuin sen uskaltaa nielaista!

Nadurra on tuoksunsa vuoksi erityislaatuinen viski. Se ei nouse omien suosikkieni listalle, mutta on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuttavuus. Jos pidät banaanista, tämä on sinun viskisi!

-Sampo

Faktojen tarkistamisessa apua antoi:

David Wishart: Whisky Classified – Choosing single malts by flavour. 2006 Readme.fi

Word whisky. Toimittanut Charles MacLean. 2009Dorling Kindersley Limited.


Kuvan otti: Panu Ronkainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti