maanantai 16. huhtikuuta 2012

Perusmakuja osa 1: Caol Ila 12yo

Monimuotoisuus on viskiharrastuksen kaksiteräinen miekka. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy mielin määrin, ja usein niin sanotut peruspullotteet tuntuvat laimeilta ja yllätyksettömiltä vaihtoehdoilta, vaikka näin ei olisikaan. Jos esimerkiksi lentokentän viskihyllystä voi perinteisen perusviski X:n sijaan napata vaikka juuri lentomatkustajia varten suunnitellun erikoisuuden, tai jotain muuta lähi-Alkon hyllylle tuntematonta tavaraa, on kiusaus peruspullotteiden syrjintään suuri.

Itse olen toiminut viskiharrastuksessani yllä kuvatulla tavalla. Esimerkiksi Skotlannin myydyimmältä tislaamolta, Glenmorangielta, en perusmakuja ole maistanut, vaikka firman tuotteita on lasissa vieraillut useita. Kevään kunniaksi olen yrittänyt ottaa peruspullotteiden osalta vahinkoa takaisin. Ensimmäisenä lasiin uusintakierrokselle pääsi viskitaipaleeni alkupään suosikki: Caol Ilan 12-vuotias OB.

Pitkästä historiastaan huolimatta Caol Ila on single malt -markkinoilla suhteellisen tuore tapaus. Sen core range näki päivänvalonsa vasta vuonna 2002. Tuolloin tislaamo pykäisi markkinoille 12- ja 18-vuotiaat perusmallit sekä yhden kappaleen tynnyrinvahvuista. Nykyään OB-pullotteita löytyy jo reilummalla kädellä, sillä Diageo on aktiivisesti rakentanut Caol Ilan brändiä laadukkaana Islay-viskinä. Silti tislaamon tuotteista suurin osa menee edelleen raaka-aineeksi Diageon blendeihin, lähinnä Johnnie Walkeriin. Jotain Diageon Caol Ilan tarpeesta kertoo tuotantomäärät: Caol Ila tislaa kaikista Islayn tislaamoista eniten viskiä vuodessa, lähes neljä miljoonaa litraa.

Erittäin kattavan esittelyn tislaamosta löytää Malt Maniacsin sivuilta.

Älä anna kalpean ulkokuoren hämätä


Caol Ila 12yo OB

Tuoksu: Tasapainoinen savun ja turpeen yhdistelmä. Vaniljaa ja perhonsidontalakkaa muistuttava liuottimen tuoksu, hyvässä mielessä.

Maku: Turve ja savu pysyvät hallitsevina elementteinä, kuitenkaan rikkomatta juoman tasapainoisuutta. Vaniljan mukaan sekoittuu hento sikarimainen makuvivahde. Lopussa hiukan makeita, sokerisia elementtejä.

Kaiken kaikkiaan tämä "Islayn ääni" toimii oivana airuena saaren tuotteisiin. Hinta-laatusuhde on mainio ja saatavuus hyvä: jopa täällä puurajalla kyseistä tuotetta A-kaupan valikoimista löytyy. En lähde tässä vertailemaan Caol Ilan 12-vuotiasta saaren muiden tislaamojen peruspullotteisiin, mutta kyllä tämä sieltä paremmasta päästä löytyy. Mainio viski mainiolta tislaamolta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti