Quarter Cask on Laphroaigin uudelleen lämmittely vanhasta tynnyrimallista. 1800-luvulla viskiä kuljetettiin mantereen sisällä sekä muulien että hevosten selässä. Tähän tarkoitukseen pienempi, noin 105 litraa vetävä Quarter Cask oli omiaan. Nokkelimmat huomasivat varmasti jo tynnyrin nimen alkuperän - 105 litraa on tasan 3/4 standardi Bourbontynnyrin (140 litraa) vetoisuudesta. Laphroaigin omaan versioon juoman ja tynnyrin historiasta kannattaa tutustua täältä.
Nykyään kun tynnyreitä ei enää nelijalkaisten ystävien kannettavaksi anneta, on Quarter Caskilla muita funktioita. Laphroaig itse korostaa pienen tynnyrin vaikutusta juoman makuun. Tynnyri hengittää enemmän ja viski on enemmän kosketuksessa puun kanssa. Tämä johtaa siihen, että toivottuihin makuominaisuuksiin päästään pienemmällä kypsennysajalla. Irnernetin huhumylly arvioi Quarter Caskin noin 5 vuoden ikäiseksi. Kun tähän lisätään tynnyreiden historiaan liittyvät markkinointiedut, on Laphroaigilla käsissään aikamoinen kultasuoni. Viski kun sattuu olemaan pirun hyvää!
Laphroaig Quarter Cask
Lasin sai pullon kanssa kätevässä lahjapakkauksessa. |
Tuoksu: Turvetta, tupakkaa, vaniljaa sekä jotain leivonnaista. Huippu!
Maku: Pehmeä suutuntuma näin nuoreksi viskiksi. Tupakka ja vanilja tuovat yhdessä mieleen vaniljasikarin. Maltaat ja leivonnaiset pysyvät mukana myös maussa. Loppumaissa nuorelle viskille tyypillinen karheus tulee esille kera savun ja turpeen.
Viski on loistava, yksi suosikeistani. Se on monitahoinen, yhtä aikaa pehmeä ja raaka ja kaiken tämän lisäksi edullinen. Todella onnistunut veto Laphroaigilta: tämän juoman soisi pysyvän tislaamon tarjonnassa vielä pitkään. Odottelen innolla muiden tislaamojen Quarter Cask -kokeiluja. Duncan Taylor tarjoaa jopa mahdollisuuden oman Quarter Caskin ostamiseen ja pullottamiseen. Seuraavasta lottovoitosta laitan kaksi.
Yksi asia tynnyrissä jää kuitenkin mietityttämään. Missä menee viskin kypsennyksen rajat? Compass Boxin Spice Tree -kokeilut eivät saaneet siunausta, mutta pienemmät tynnyrit näyttävät ainakin Quarter Caskin muodossa vielä menettelevän. Näiden väliin mahtuu vielä useita innovaatioita, joita tislaamot toivottavasti rohkeasti lähtevät kokeilemaan.
Hei taas täältä etelästä,
VastaaPoistaTuo "neljännestynnyri" on mielenkiintoinen käsite. Siinä missä hogsheadin (250 l), buttin (500 l, joskus hieman yli) tai vaikkapa bourbon barrelin (180-220 l) vetoisuudet ovat edes jotenkin standardeja, quarter cask voi tislaamosta/pullottajasta riippuen tarkoittaa melkein mitä tahansa.
Kun Lapparin QC tuli markkinoille joskus 2005, luulin itse, että sen viimeistelytynnyrit olisivat neljänneksiä tislaamon muuten käyttämistä, Maker's Markilta hankituista barreleista (180 l > eli neljännes tästä 45 l). Sitten luin jostakin esitteestä (tai saattoi olla silloisen pullon takaetikettikin), että QC viimeisteltäisiin 105 l vetoisissa tynnyreissä (neljännes mistä?). Viime syksynä kysyin asiasta Vicky Stevensiltä (tislaamon vierailukeskuksen vetäjä), ja hän sanoi quarter caskin tarkoittavan Laphroaigillakin neljännes-buttia, eli 125-litraista tynnyriä.
Butt-koosta neljännes lasketaan myös mm. Glenfarclasilla. Toisaalta esim. juuri Duncan Taylorilla quarter cask näyttäisi tarkoittavan korkeintaan 100 litraa vetävää tynnyriä, ja joskus tuolla nimellä on viitattu vieläkin pienempiin kypsytysastioihin.
Eihän pienillä eroilla toki suurta käytännön merkitystä ole, mutta kuten totesit: mitä pienempi tynnyrin tilavuus on, sitä suurempi suhteellinen osuus tisleestä pääsee kontaktiin tynnyrin seinämän kanssa, ja näin "kypsyminen" nopeutuu.
Niin ikään Stevensiltä saadun tiedon mukaan QC:n kokonaiskypsytysaika vaihtelee joskus paljonkin. Yleistäen voidaan sanoa, että barrel-aika on noin 5 vuotta ja quarter-viimeistely korkeintaan 8 kuukautta.
Kiitos infosta I.R.
VastaaPoistaOlin itsekin tuon 105 litraa onkinut tietooni, ja mietin kuumeisesti mistä se neljäsosa olisi. Jostain syystä päädyin miettimään, että jos tynnyristä puuttuisi tämä Quarter, koska internetin tarjoamista bourbontynnyrien tilavuuksista tämä oli ainoa järkeen käypä vaihtoehto jos viski on kypsytetty 105 litraisessa tynnyrissä. Hienoa, että jaksoit asiaa selventää. Kaikki käy nyt paremmin järkeen!