perjantai 4. joulukuuta 2015

Lapsuuden makumuistoja

Asuin lapsuuteni maalla. Kyläkaupassa oli täti tiskin takana, jolta pyydettiin mitä haluttiin. Bensa pumpattiin käsin ja lauantaimakkaraa siivutettuna juuri sen verran kuin halusi. 90-luvun puolivälissä kauppias siirtyi eläkkeelle ja kylän ruokahuolto siirtyi läheisestä taajamasta kaksi kertaa viikossa paikalle pyörähtäneen kauppa-auton harteille.

Lauantainen kauppa-autossa vierailu oli viikon kohokohta. Viikkorahojen sijoituskohteita oli useampia, mutta hintatietoisen lapsen valinta oli tietysti Pirkka. Tuotteiden kylkeen suoraan printatut hintalaput takasivat laadun ja suhteessa edukkaan tuotteen. Kauppa-auton setä ei siis päässyt riistäjä-porvari -unelmiaan katteidensa muodossa toteuttamaan.

Pirkka-tuoteperheen suosikkini olivat rommikeksit. Tietääkseni nämä juoppohulluuteen houkuttelevat keksit ovat jo aikoja sitten poistuneet valikoimista kukkahattutätien painostuksesta. Sinänsä asian ymmärtää, koska porttiteoria näyttää toimivan: rommikekseillä hampaansa lapsena syövyttänyt kaveri on päätynyt kirjoittamaan vapaa-ajallaan viskiblogia.

Aasin silta ja villakoiran ydin on se, että minulla on lasissani rommia. Itseasiassa hetken mielijohteesta tilasin saksasta 9 samplea single cask -rommeja ja tämän kuultuaan kaveri kiikutti minulle jonkin random pullon joka ei kuulema ole oikein maistunut. Tämä lahjapullo oli Appleton Estate 12yo ja se toi mieleeni lapsuuden, kauppa-auton ja Pirkan rommikeksit.

Kissoja ei vahingoitettu kuvauksissa.

Appleton Estate 12yo Jamaican Rum 43%

Tuoksu: Rommikeksejä, liköörikonvehteja, suklaahedelmäkakkua. Todella makea ja tumma nenään. Jopa hiukan esanssinen.

Maku: Ei niin tuhti suutuntuma kuin nenä antaisi olettaa. Silti pehmeä ja makea. Ylikypsien hedelmien ja suklaan yhteistyö jatkuu maussakin. Keksi ja sokeriruoko myös läsnä.

Lahjoittajan mukaan tämä on Alkosta muutama vuosi sitten hankittu. Appleton Estaten omilla sivuilla ei enää pulloa löydy. Veikkaan, että sivuilta löytyvä Rare Blend 12yo on ottanut tämän paikan portfoliossa? Viisaammat oikaiskoon.

En tiedä Appletonista kuinka ns. "oikeaa" rommia he valmistavat. Eli minkä verran tisleitä on maustettu ja kuinka paikkaansa pitäviä esimerkiksi ikämerkinnät ovat. Koska tätä löytyy ihan vakavasti otettavilta kauppiailta hyvillä käyttäjäarvosteluilla, oletan, että ihan rapaa tämä ei ole. Toki maistamiini single cask -rommeihin verrattuna aika siloiteltu versio tämä jamaikalaisesta rommista on. Mutta tärkeintä on se, että omaan suuhuni tämä on hyvää. Ei mikään Rothko, jonka kanssa pitäisi viettää tunteja aikaa vaan enemmänkin Warhol, josta nauttimiseen ei sen kummempia dosenttitason (Sipilälle terkkuja!) analyysejä tarvita. Otan pullon jämät tänään pikkujouluihin mukaan ja tuhoan pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti