torstai 11. elokuuta 2016

Lagavulin 8yo 48%

Maanantaina saatiin Suomeen viskiherkkua kun Lagavulinin 8-vuotias lennähti Alkon hyllyille ihmisten ihmeteltäväksi. Niin, Diageon Islay-tislaamohan täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 200 vuotta ja tislaamolta putkahti ensimmäinen juhlapullote jo loppukeväästä, joka nyt sitten muutaman kuukauden viiveellä saatiin myös tänne pohjolaan.

200 vuotta. Hattu pois päästä.
Lagalle täytyy nostaa 8-vuotiaasta hattua. Olen antanut itseni ymmärtää, että 8-vuotiasta haluttiin markkinoille niin paljon, että jokainen Lagavulinin juhlavuotta juhliva saisi pullon järkihintaan hankittua. Ihmeellistä kyllä, tislaamo onnistui. Useita kuukausia julkistamisen jälkeen pulloa saa esimerkiksi Whiskysiteltä alle 50 euron. Tämä siis viskistä, jolle Serge takoi pisteitä pöytään 90. Alkon 68,90€ on toki enemmän kuin nettikaupoilla, mutta Alkon hinnaksi se tuntuu jopa edulliselta.

Esimerkiksi itse päädyin ostamaan kyseisen viskin kalliimmalla kuin Alko sitä tarjoaa. Viskin ilmestyessä hype sen ympärillä oli valtava. Olimme keränneet pienen porukan, että tilaamme hiukan enemmän juomaa kun sitä tulee saataville. Paikaksi valikoitui Whiskysite, koska sieltä oli muutakin tilattavaa. Hollannin ketkut ottivatkin huolella tyhmiltä rahat pois ja tiputtelivat pulloja katalogiin pikkuhiljaa koko ajan hintoja nostaen. Oma tilaukseni lähti tilanteessa, jossa hintaa pullolle oli 69,90€. Tuota kalliimmalla pulloa on tuskin saanut mistään ostettua. Mutta saatiinpahan pullo jakoon ja maistoon!Lagavulin 8yo 48%

Tuoksu: Taikinaa, turvetta, suolaa, sitruksia ja salmiakkia

Maku: Suolainen, mausteinen, jopa ministi yrttinen. Sitrusta ja mallasta. Jälkimaku ei mikään maailman pisin, mutta selkeäpiirteinen ja puhdas viski kyseessä.

Lagavulinin 8-vuotias juhlapullote on hyvä viski. Tuoksu ja maku ovat linjassa toistensa kanssa. Selkeys ja puhtaus tuo äkkiseltään mieleen uuden polven börbbä-Ardbegit. Myös 12-vuotias CS Laga tulee mieleen, vaikka voltteja tässä reilusti vähemmän onkin. Nuoruuden maistaa, mutta se ei erityisesti turveviskien kohdalla ole mikään haukku. Euroopasta tilattuna hintaluokassaan erinomainen ja Alkonkin hinnoilla aevan hyvä diili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti