tiistai 9. toukokuuta 2017

Kolme uusvanhaa Bowmorea

Oikea elämä voi joskus hankaloittaa harrastuksia. Minulla oli ideana keräillä Bowmoren uutukaisia sampleina viskitutuilta ja maistella ne sitten kivasti vierekkäin. Olla niin sanotusti ajan hermoilla. Bowmoren 9-vuotiaan OB:n julkaisusta alkaa näillä näppäimillä olemaan aika lailla tasan vuosi, joten idean tasolle tämäkin jäi. Vaan eihän viski pullossa pilaannu, ja koskaan ei ole liian myöhäistä (saati aikaista) juoda viskiä.

Ideana oli maistaa Bowmoren kolme uutukaista rinnakkain. 9-vuotiaan OB:n kanssa lasiin pääsivät 10-vuotias "Inspired by the Devil's Casks" -pullote ja Alkoonkin eksynyt Vault Editionin ensimmäinen ilmestys, joka kantaa nimeä "Atlantic Sea Salt".

Samplet pääsivät katsomaan Oulun kevättä.

Bowmore 9yo, 40%

Tuoksu: Toffeeta, tummia hedelmiä, syksyn lehtiä, ripaus maitosuklaata ja vaniljaa. Yllättävän monitahoinen näinkin nuoreksi.

Maku: Makea, marjainen, lehtinen. Loppumaussa nuoruus nousee pienenä alkoholisuutena esiin. Ei ihan niin moniulotteinen kuin tuoksu antoi olettaa.


Bowmore 10yo "Inspired by the Devil's Casks", 46%

Tuoksu: Voita, toffeeta, mausteita.

Maku: Loppumaussa mukavasti mausteita ja viski kuivuu kivasti ikeniin. Myös puu nousee maussa nenää enemmän esille. Nenän tarjoama voimaisuus ei ole yhtä vahvasti maussa läsnä.


Bowmore "Vault Edition first release - Atlantic Sea Salt", 51,5%

Tuoksu: Banaania, vaniljaa, toffeeta. Hentoa mausteisuutta ja mallasta.

Maku: Maussa etiketin lupaama suolaisuus puskee pippurin kanssa pintaan. Isommalla kulauksella kielen päällä käy myös pähkinäisiä nootteja. Myös nenän ennustamat vanilja ja toffee pysyvät maussa läsnä.

Kolmikon voittaja oli minusta ennakkoasetelmiin nähden yllätys. 9-vuotias sherry- ja bourbontynnyreitä osakseen saanut entry level -viski pyyhkii muilla lattiaa. Todella tasapainoinen eivätkä sherryiset nootit ole päälleliimatun oloisia. Toki nuoruus tulee jälkimaussa selvästi esille, mutta se ei noin 30 euron hintaluokassa häiritse pätkääkään.

Paholaistynnyreiden inspiroima Bowmore jätti hyvin kaksijakoiset fiilikset. Olen maistanut viskiä nyt 3 kertaa, ja jokaisella kerralla viski on jättänyt huonomman kuvan. Ensimmäisellä kerran jälkeen olin pää märkänä ostamassa tätä koritolkulla, mutta toisella kerralla viski alkoi tuntua valjulta ja maut päälle liimatuilta. Nyt kolmannella kerralla viski oli kolmikon heikoin tuotos, enkä usko palaavani tämän litkun äärelle. Toivottavasti 9-vuotiaalle ei käy samalla tavalla, koska sitä on pakko saada lisää.

Vault Seriesin avauspullo sen sijaan on hieno bourbon-kypsytelty Bowikka, jota ottaisin mielelläni pullon kaappiin. Valitettavasti hinta on aika suolainen (kheheheh), varsinkin jos vertaa 9-vuotiaaseen verrokkiin. Nyt pitää kuitenkin sen verran vinkata, että Alkon hinta tälle pullolle on aika hyvin linjassa maailmanmarkkinoiden kanssa, joten Mr. Upsmania ei tarvitse tämän kanssa vaivata.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti