perjantai 3. toukokuuta 2019

Pikanootti: Kolme Lonkkua


Viskiharrastuksen syvyyttä voi mitata helposti sana-assosiaatiotestillä. Hiukan pintavesiä syvemmällä ollaan, kun sanasta Lappari ei tule mieleen Lapin Kulta. Tästä askel eteenpäin on se, kun Mäkkäri lopettaa olemasta pikaruokaketju. Kolmas taso on saavutettu kun, sanasta ”lonkku” ei tule mieleen väsyneet vitsit betonivedestä ja harmaista rinteistä.

Longrow on savustetusta maltaasta Springbankin tislaamolla tislattua tislettä, josta syntyy makoisia viskejä. Springerin vuosituotannosta noin 10 prosenttia menee tämän herkun valmistukseen. Lonkku on myös ainoa oikea tapa lopettaa Campbelltown-tasting.Longrow 11 yo, 2007/2019, Springbank Society, 56,9 %


Tuoksu: Todella raskaan ja likaisen oloinen. Grillattua lihaa ja BBQ-kastiketta. Keltaista ylikypsää hedelmää ja ripaus suklaata.

Maku: Appelsiinin ja suklaan yhdistelmä tuo mieleen sacherin, mutta likaisen öljyinen suutuntuma sotkee mielikuvaa. Raskas, monitahoinen ja ristiriitainen tapaus, jonka kanssa voi viettää aeoneja.

Tulee mieleen se päivä, kun paikallisen pitkän linjan autokorjaamon huolto-ukoilla on juhlapäivä ja lähileipomosta on tilattu Sacherkakku juhlan kunniaksi. Paradoksaalinen viski.

Longrow 12 yo Red, Fresh Pinot Noir Casks, 52,9 %


Tuoksu: Punaviinimarjamehua, tuhtia tammea.

Maku: Jättää suuhun hauskan pienen pintakerroksen. Punaista marhamehua, tanniineja ja tammea.

Redit on aina hyviä, mutta ei tämä tästä kattauksesta jäänyt mieleen. Melko yksioikoinen.Longrow 16 yo, 2001/2018, Single Cask Bottled for Sweden by Symposion, 54,6 % 


Tuoksu: Saippuaa, irtokarkkeja, hedelmätoffeeta ja Hubba Bubbaa.

Maku: Maussa karkkien sekaan on eksynyt muutama salmiakki ja ohranjyvä. Ripaus turvetta yhdessä mukavan tammisuuden kanssa viimeistelevät erittäin hämmentävän makuelämyksen.

Tästä tuli mieleen sisarusten lasten irtokarkkipussit: kaikkea sekasin ja aivan liikaa. Todella selvät Hubba Bubba -fiilikset saivat viskin makumaailman vielä asteen oudompaan suuntaan. Hämmentävä ja mielenkiintoinen viski, josta jäi vahva muistijälki. Kannattaa maistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti