maanantai 26. marraskuuta 2012

Tie viskipikkujouluihin - Kahta en vaihda

Tie viskipikkujouluihin -sarjan toisessa osassa tarkastelen pikkujoulujen muuta tarjontaa jo esitellyn viskikakun lisäksi. Ensimmäisenä on näistä syytä esitellä juomapuoli. Jätän tällä kertaa viskipuolen huomiotta, sillä tarjolla olleisiin tisleisiin tullaan myöhemmin palaamaan yksityiskohtaisempien arvioiden kera. Sen sijaan tarjolla olleet jouluoluet on syytä mainita parilla sanalla.

En ihan aikuisten oikeasti osaa maistella oluita. Siksipä mitään syväanalyysiä tarjolla olleista ohrapirtelöistä on turha odottaa. Tarkoituksena oli lähinnä käydä läpi muutama Alkon jouluoluthyllyn paikalla olleille ennestään tuntematon tapaus. Lista näytti seuraavalta: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, BrewDog Hoppy Xmas, Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer ja Ayinger Winter-Bock.

Jouluoluet rivissä.
Nelihenkisen raadin äänet jakaantuivat tasa 2-2 Ayinger Winter-Bockin ja BrewDogin Hoppy Xmassin välille. Molemmat hyviä, mutta todella erilaisia. Tämä kirvoittikin miettimään jouluoluen syvintä olemusta. Mikä tekee oluesta jouluoluen? Oluista vain yksi mainostaa itseään suoraan jouluoluena, muiden sattuessa vain löytymään Alkon jouluoluthyllyltä. Onko jouluolut jotenkin suomalainen traditio, kun muualla juodaan talvella vain  hiukan erilaista kaljaa, kuten Ayinger WINTER-bockia. Onko kyseessä vain jälleenmyyjien markkinointitemppu? Esimerkiksi Gouden Carolus Cuvee Van De Keizeria valmistetaan vain 24. helmikuuta eikä koko oluella ole mitään tekemistä joulun kanssa. Juomasta kannattaa katsoa arvio vaikka täältä. Joku olutperinteitä tunteva saa selventää asiaa, jos tietoa on jaettavaksi asti.

Olutta mielenkiintoisempaa oli päästä maistamaan ystävän tekemää herkullista viskisinappia. Pimeässä, lumettomassa talvi-illassa makkaran ja grillitassujen grillailu osoittautui kaiken hehkutuksen arvoiseksi. Preferenssinä toimivat Turun Punainen ja nyt unholaan painunut Maillen Dijon -variaatio. Alla resepti, niinkuin se minulle kerrottiin:

Herkkua koko purkki!
"Viskisinappiohje:

Keltainen peltirasia sinappijauhetta (~2.5dl)
~ 2-2.5 dl sokeria
~3 dl kuohukermaa
3 munaa
~1/4 dl etikkaa
~3-4 cl viskiä (Laphroaig Triple Wood testattu hyväksi)
1. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään
2. Lisätään kerma, munat, etikka ja viski
3. Sekoitetaan hyvin, ei kuitenkaan vispata.
4. Seos kaadetaan mielellään alumiiniseen tai teflonkattilaan, kuumennetaan koko ajan sekoittaen pohjasta asti - kunnes kiehahtaa muutaman kerran, on saostunut ja otetaan pois levyltä.
5. Jäähdytetään esimerkiksi ulkona yön yli, jonka jälkeen sinappi on valmista.

Mikäli seos on jäähdytyksen jälkeen liian paksua, sitä voi ohentaa vissyllä aina ennen käyttöä."

Itse en ole vielä ohjetta päässyt kokeilemaan, mutta lopputulos oli niin hyvää, että viimeistään jouluksi on sinapit väännettävä. Kinkun kanssa varmasti maittavaa. Sinappi oli jälleen osoitus siitä, kuinka avarakatseisuus johtaa uusiin makuelämyksiin. Viski taipuu moneksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti