En ihan aikuisten oikeasti osaa maistella oluita. Siksipä mitään syväanalyysiä tarjolla olleista ohrapirtelöistä on turha odottaa. Tarkoituksena oli lähinnä käydä läpi muutama Alkon jouluoluthyllyn paikalla olleille ennestään tuntematon tapaus. Lista näytti seuraavalta: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, BrewDog Hoppy Xmas, Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer ja Ayinger Winter-Bock.
Jouluoluet rivissä. |
Olutta mielenkiintoisempaa oli päästä maistamaan ystävän tekemää herkullista viskisinappia. Pimeässä, lumettomassa talvi-illassa makkaran ja grillitassujen grillailu osoittautui kaiken hehkutuksen arvoiseksi. Preferenssinä toimivat Turun Punainen ja nyt unholaan painunut Maillen Dijon -variaatio. Alla resepti, niinkuin se minulle kerrottiin:
Herkkua koko purkki! |
Keltainen peltirasia sinappijauhetta (~2.5dl)
~ 2-2.5 dl sokeria
~3 dl kuohukermaa
3 munaa
~1/4 dl etikkaa
~3-4 cl viskiä (Laphroaig Triple Wood testattu hyväksi)
~3-4 cl viskiä (Laphroaig Triple Wood testattu hyväksi)
1. Kuivat
aineet sekoitetaan keskenään
2. Lisätään kerma, munat, etikka ja viski
3. Sekoitetaan hyvin, ei kuitenkaan vispata.
4. Seos kaadetaan mielellään alumiiniseen tai teflonkattilaan, kuumennetaan koko ajan sekoittaen pohjasta asti - kunnes kiehahtaa muutaman kerran, on saostunut ja otetaan pois levyltä.
5. Jäähdytetään esimerkiksi ulkona yön yli, jonka jälkeen sinappi on valmista.
Mikäli seos on jäähdytyksen jälkeen liian paksua, sitä voi ohentaa vissyllä aina ennen käyttöä."
2. Lisätään kerma, munat, etikka ja viski
3. Sekoitetaan hyvin, ei kuitenkaan vispata.
4. Seos kaadetaan mielellään alumiiniseen tai teflonkattilaan, kuumennetaan koko ajan sekoittaen pohjasta asti - kunnes kiehahtaa muutaman kerran, on saostunut ja otetaan pois levyltä.
5. Jäähdytetään esimerkiksi ulkona yön yli, jonka jälkeen sinappi on valmista.
Mikäli seos on jäähdytyksen jälkeen liian paksua, sitä voi ohentaa vissyllä aina ennen käyttöä."
Itse en ole vielä ohjetta päässyt kokeilemaan, mutta lopputulos oli niin hyvää, että viimeistään jouluksi on sinapit väännettävä. Kinkun kanssa varmasti maittavaa. Sinappi oli jälleen osoitus siitä, kuinka avarakatseisuus johtaa uusiin makuelämyksiin. Viski taipuu moneksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti