torstai 7. maaliskuuta 2013

Ardbeg Roadshow St. Michaelissa

Oulussa on VYS:sin toimesta vuoden vaihteen jälkeen alkanut ohjattu, kaikille avoin tasting-toiminta. Ensimmäinen Douglas Laing -setti jäi välistä, joten Ardbeg Road Show nimikkeellä kulkevaan Ardbeg/Glemorangie maisteluun oli paikalle päästävä. Vaikka kattaus oli suhteellisen tuttu viskien osalta, oli paikalla muita virikkeitä, kuten Ardbeg Ambassador Jarkko Nikkanen. Ja tietysti paljon samanhenkisiä ihmisiä!

Kattauksena oli Glenmorangie Original ja Ealanta sekä Ardbeg TEN, Uigeadail ja Corryvreckan. En sen tarkempia muistiinpanoja viskeistä tehnyt vaan keskityin kuuntelemaan Jarkon höpinöitä ja nauttimaan yhdestä Suomen parhaan viskibaarin, St. Michaelin, tunnelmasta. Tunnelma oli itseasiassa niin hämyinen, että ei ainakaan minun pokkari taipunut julkaisukelpoisiin valokuviin. Mainittakoon viskeistä sen verran, että Glenmorangien Original maistui todella hyvältä ja tänä iltana se oli itselle se suunmyötäisin tuote. Artuista vanha suosikki Corryvreckan vei muita kuin lasta valjaissa.

Jarkko veti tastingin rautaisella ammattitaidolla ja huomio hyvin yleisöstä tulleet kysymykset, joiden taso heitteli aivan aloittelijatason kysymyksistä aina TENin L-koodeihin. Eräs täysin uusi juttukin tuli vastaan. Nikkanen esitteli muistaakseni Robert Hicksiltä oppimansa metodin viskin maisteluun. Tässä "Hicksin metodissa" viskiä otetaan siemaus suuhun, jonka jälkeen, viskin vielä ollessa suussa, otetaan pieni huikka vettä perään. Tällä saadaan sama efekti kuin veden lisäämisellä lasiin. Testasin metodia Corryvreckanin kanssa, jonka kanssa se ei ainakaan minusta viskielämystä parantanut. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen metodi.

Kaiken kaikkiaan tastingista jäi hyvä mieli. Tänään Ardbeg Roadshow rantautuu entiseen kotikaupunkiini Rovaniemelle. Käykäähän Olivers Cornerista kysymässä vieläkö mukaan mahtuun. 26.3. on sitten Oulussa Glenfiddichin vuoro. En itse tislaamon suuri fani ole, joten pitää katsoa tulenko paikalle.


***

Loppuun pieniä huomioita, mitä viskimaailmasta on tullut viime viikon aikana tehtyä. Areenassa on kuunneltavissa Yle Ykkösen Hienostelua -ohjelmasarjan viskijakso. Luvassa klassista musiikkia, ihanan hidasta journalismia ja käsittämättömän laadukas viskikattaus. Kuuntelemaan pääsee klikkaamalla tästä.

Toinen huomio liittyy kirjallisuuteen. Kävin kirjastosta hakemassa lainaan Martti Häikiön Alkon historia -nimisen teoksen ja selailin kursiivisesti läpi viskiviittauksia etsien. Alla pari mielenkiintoista faktaa:

"Kieltolain päättymisen jälkeen 1932 Alkon aloitettua toimintansa oli sen valikoimassa 16 erilaista  viskiä. Näiden viskien nimiä ei kirjassa mainittu, mutta lähdeviittestä löytyy alkuperäislähde asiasta enemmän kiinnostuneille: Vähittäismyyntihinnasto N:o 1, Hotelli- ja ravintolamuseon arkisto."

"Mäntsälän kapinan pelättiin vaikuttavan markan arvoon ja riski valuutta-arvon heittelyistä haluttiin jättää myyjän harteille. Ensimmäinen markoilla käyty ulkomailta tehty alkoholiostos oli jättimäinen 67 200 pullon viskitilaus The Distillers Companyltä 5.3.1932. Häikiön mukaan tämä on edelleen yksi suurimpia yksittäisiä kauppoja, joita Alko on tehnyt."

"Jaloviinan kanssa samana vuonna 1932, lanseerattiin markkinoille myös leikattu viski, eli Viski-viina. Tästä herkusta ei kuitenkaan tullut Jaloviinan kaltaista hittiä ja tuote vedettiin markkinoilta 1941."

Lisää epämääräistä faktaa ja rautaista historiaa rakkaasta pitkäripaisestamme: Martti Häikiö: Alkon historia. Otavan kirjapaino, 2007.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti