keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

VYS Old Buck 53,7%

Viskinystävien seura päätti tempaista ja julkaisi 2-vuotisjuhlapullotteenaan porilaisen Panimoravintola Beer Hunter'sin tislaamaan Old Buck -single caskin. Viski on tehty turpeistetusta maltaasta ja kypsynyt vanhassa Jack Daniels -tynnyrissä. Mistään normitynskästä ei ole kuitenkaan kyse, sillä tynnyri on viettänyt 8 ensimmäistä kuukautta Suomen vierailustaan Plevnan panimolla, jossa siinä on säilytetty panimon Siperia stouttia. Itse olutkaan ei mitä tahansa simaa ole, ainakaan Plevnan omien mainospuheiden perusteella.

4-vuotias suomalainen savuviski, single cask ja hintaa Alkossa 281€. Hinta on karmaisevan kova, mutta olen jäävännyt itseni tästä jeesustelusta, koska minullahan on kyseistä nektaria lasissa edessäni. Erittäin uniikista tuoteesta on joka tapauksessa kyse, sillä huhujen mukaan turvesavulla mallastetusta ohrasta ei Old Buckilla ole muita tynnyreitä kypsymässä. Suomi, väkevät alkoholit ja kysynnän ja tarjonnan laki eivät mahdu samaan lauseeseen, mutta kyllähän tässä jo niukkuus-periaatteen mukaisesti on, ainakin keräilymielessä, arvokas viski kyseessä.

Itsehän en keräilyä harrasta ja oma 1/7 kimppapullosta on jo melkein juotu. Tätä mieltä minä olen tästä paljon puhetta herättäneestä tuotteesta:

Aapelille kiitos kuvasta.


Old Buck VYS 53,7%

T: Todella uniikki tuoksu. Kookosta, vähän saippuamaisessa muodossa (käsivoiteet tulee mieleen), jotain raikasta hedelmää, ehkä raaka aprikoosi. Ananasta. Hedelmät sekoittuvat makeaksi yhdistelmäksi, joka tuo mieleen Skittles-karamellit. Taustalla ripaus öljyisää, likaista turvetta.

M: Mielikuva Skittleseistä jatkaa maussa kuivuen lopussa todella sokerisen makeaksi turpeisuudeksi. Maku ei mikään vuoristorata ja marathon ole, mutta elementit ovat mielenkiintoisia. Jotain IPA-maista hapokkuutta/greippisyyttä on myös havaittavissa. Maun kehittymistä voisi yrittää kuvailla vaikka näin: Skittles -> IPA -> Makea turve -> Kuiva turve.

Todella mielenkiintoinen viski. Vastaavaan makupalettiin en ole vielä törmännyt. Tietty nuoruushan viskistä toki läpi paistaa. Se on tekstuuriltaan ohuehko ja maultaan ei maailman pisimpiä. Silti olen iloinen, että pääsin tätä maistamaan. Juomistarkoituksessa en koko pulloa ostaisi, mutta jos tähän törmää vaikkapa anniskeluravintolassa tai ostaa kimpassa, kannattaa VYSsin pukki ehdottomasti lasissa käyttää. Lopuksi pukin juontiin sopivaa saatanallista mäiskettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti