maanantai 28. maaliskuuta 2016

Lagavulin DE 1998/2014 43%

Lagavulin juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan. Diageon Islayn lippulaiva on monella tapaa mielenkiintoinen tislaamo, sillä Diageo ei ole Lagavulinin kanssa lähtenyt esimerkiksi nasuja tuomaan markkinoille ja muutenkin naapureihinsa verrattuna tislaamo näyttäytyy jotenkin konservatiivisena ja jopa paikalleen jämähtäneenä. Tästä toki hatun nosto Ardbegin ja Laphroaigin markkinointijaostolle. Ensimmäinen 8-vuotias 200-vuotisjuhlapullote oli ainakin Sergelle maittanut 90 pisteen arvoisesti, joten pitää harkita pullon hankintaa.

Eilen vietettiin myös kansainvälistä viskin päivää. Edesmenneen viskijeesuksen, Michael Jacksonin, syntymäpäivälle sattuvan päivän tarkoitus on viskin ylistämisen ohella myös kerätä rahaa Parkinsonin taudin nujertamiseen. Hyvällä asialla siis ollaan. Itse nappasin kaapista tämän kunniaksi samplen Lagavulinin Distillers Editionia vuodelta 2014. Valitettavasti pääsiäisen kunniaksi tuli televisiosta Jedin paluu ja Hachiko peräkkäin niin en kerennyt tunnelmia vielä eilen ylös kirjailla.

Lagavulinin vuoden 2014 Distillers Edition on tislattu 1998 ja viimeistelty PX:ssä. Turve/savu yhdistettynä PX:n voi olla kokemukseni mukaan mitä tahansa juomakelvottoman roskan ja jumalten nektarin väliltä. Tosin, Lagavulinin Distillers Editionit ovat yleensä tämän aika tyylikkäästi hoitaneet.Lagavulin Distillers Edition 1998/2014 43%

Tuoksu: Marjainen, jopa hilloinen, Mansikoita, vadelmia ja jopa mustaherukkaa ja luumua. Alleviivaavan makea. Maanläheinen turve tuo kivan salmiakkisen vivahteen tuoksuun. Miellyttävä.

Maku: Marjaisuus jatkuu, mutta taittuu makeasta onneksi hiukan pois ja tarjoilee jopa niitä pastillimaisia sävyjä. Marjoja ja mustaherukkamynthonia. Turve antaa kivan likaisen (ei liian likaisen) sävyn marjojen täyttämään makeaan suutuntumaan.

Lagavulinin Distillers Edition 1998/2014 tarjoaa marjapastilliturve meiningin hyvässä ja tasapainoisessa muodossa. Voisin helposti ostaa pullon kotiin. Nykyisen 16-vuotiaan alennustilan rinnalla tämä nostaa hymyn huulille. Lisää, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti