perjantai 25. elokuuta 2017

RAIRAI - Kyrö Single Malt Rye Whisky

Tänään se tapahtui. Nimittäin Kyrön ensimmäinen viski päätyi ravintolamyyntiin. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuisesta tapahtumasta, sillä mistään muusta viskiin liittyvästä asiasta en ole näin laajaa uutisointia päässyt todistamaan. Tässä muutamat poiminnat viime viikkojen uutisvirrasta:

Kauppalehti
YLE
Pohjankyrö
Ilta-Sanomat

Tarinan voi kiteyttää seuraavasti: Kyrön ensimmäinen ruisviski on ulkona, se viivästyi Napuen suosion vuoksi ja sitä on merkittävän vähän. Merkittävän vähän tarkoitaa 60 pulloa Alkoon ja 80 ravintolamyyntiin. Tämän lisäksi reilu 100 pulloa suuntasi ulkomaille. Tänne Ouluun rantautui kaksi pulloa, molemmat Oluthuone Leskiseen, josta par'aikaa naputtelen myös tätä juttua. Ilman ei voinut jäädä, joten sama tulla kahdeksitoista baariin. Kovaan tahtiin tuntuvat ihmiset lientä tiskiltä tilaavan, joten kannattaa olla nopea!

Itse viski on 47,8 prosenttinen ja tehty ymmärrykseni mukaan 100% mallastetusta rukiista. Tynnyreitä tämä nuorikko on saanut osakseen useita erilaisia ja tisleen tie on kulkenut pienten valkotammitynnyreiden, bourbon- ja marsalatynnyreiden kautta kuluttajien lasiin. Näin aggressiivinen tynnyröinti, varsinkin näin nuoren tisleen kohdalla nostaa esiin epäilyt, että tisleessä on ollut jotain vikaa. Emme kuitenkaan heitä pilkkakirveitä vaan maistetaan itse tuote.Kyrö Single Malt Rye Whisky, 47,8%

Tuoksu: Vahvan rukiinen ja mausteinen. Ripaus vaniljaa ja chilisuklaata.

Maku: Ruista, vaniljaa, mustapippuria. Jopa muskottipähkinään vivahtavia sävyjä. Vesitilkalla alkoholin purevuus taittuu mukavasti ja tästä kuoriutuu todellinen ruisfanfaari. Vesi tuo myös tisleen öljyisyyden esille ja suutuntuma on jopa voinen.

Jos jotain, tämä on kunnianosoitus tisleen pääraaka-aineelle, rukiille. Se maistuu ja se dominoi makumaailmaa, tynnyröinnin lähinnä tukiessa tätä. Tämä on yleensä hyvä merkki. Tisle itsessään on pääosassa. En ole hirveä ruisviskien ystävä, mutta ei tämä maistamieni ruisviskien rinnalla kalpene. Ruis luo yleensä aika äärimmäisen makumaailman, jota joka vihaa tai rakastaa. Ehkä tässä siis sellainen suomalainen porttiviski maailman parhaan harrastuksen pariin? Ryerye!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti