perjantai 5. lokakuuta 2018

Ihanan halpaa - 1,1 miljoonaa dollaria Macallannista

Tällä viikolla viskimaailmaa järkytti jälleen yksi maailmanennätys. Macallanin 60-vuotias vuonna 1926 tislattu, ja erihienolla Valerio Adamin etiketillä varustettu, pullo myytiin hulppeaan 1,1 miljoonan dollarin hintaan.

Sosiaalinen media täyttyi huutokaupan jälkeen järkyttyneiden viskiharrastajien huokailuista. Ymmärrän yskän, mutta hetken mietittyäni päädyin siihen, että uskallan heittää ilmoille hiukan provosoivan mielipiteen: tämä pullo oli itseasiassa edullinen.

Kerrataan ensiksi muutama seikka itse pullosta. Se on järkyttävän vanha ja merkittävän harvinainen. Tällä etiketillä olevia pulloja on tietojeni mukaan tehty tasan 12 kappaletta. Tämän lisäksi etikettitaide lisää pullon arvoa, sillä Valerio Adamin kubistisen sarjakuvamaisella pop-taiteella on ihailijansa.

Kävinhän määki joskus tuolla tiluksia mittaamassa.

Ja kyllä, pulloa ei 99 prosentin varmuudella ostettu juotavaksi. Tällaiset viskipullot ovat keräilyesineitä, ja niitä tulee verrata muihin keräilyesineisiin. Esimerkiksi maailman kallein baseball-kortti on myyty 2,6 miljoonalla dollarilla, ja niitä oli tehty sentään 200 kappaletta. Kallein koskaan myyty Pokemon-kortti maksoi sekin reilu 100 000 dollaria. Ja viskikeräilijöillä on lähtökohtaisesti hiukan enemmän pinkkaa kuin Pokemon-korttien keräilijöillä.

Argumenttini on, että keräilyesineet tulee erottaa käyttöesineistä. Keräilyesineeksi nyt myyty Macallan on edelleen erittäin hintava, mutta mistään järjettömistä summista ei keräilyesineiden kontekstissa puhuta. Itseasiassa sijoituksena pullo voi olla jopa erinomainen, enkä usko että sen arvo tulee ainakaan tippumaan. Lähtökohtaisesti löysä raha kannattaa aina sitoa johonkin, joka kestää käteistä paremmin inflaatiota. Jos on reilu miljoona pankkitilillä ylimääräistä pyörimässä niin vanhojen Macallanien ostaminen ei ole ideana tyhmimmästä päästä.

Itse pullosta tuli näin loppukevennyksenä mieleen, että myös suomalaiset tislaamot voisivat ottaa Macallanista mallia ja yhdistää taidetta ja viskiä. Esimerkiksi Jukka Tilsa voisi tehdä etiketin seuraavaan Teerenpeliin!

Lähteitä ja lisälukemista:

https://justpeatit.blogspot.com/2013/02/skotlannin-matkapaivakirja-luku-4.html
https://www.nytimes.com/2018/10/03/world/europe/scotch-whisky-auction-record.html
https://blog.fromjapan.co.jp/en/anime/top-10-rarest-and-most-expensive-pokemon-cards-of-all-time.html
https://sports.gunaxin.com/most-valueable-baseball-cards/195571


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti