Mielenkiintoisen skotlantilaisen
lohi-munakas-paahtoleipä hässäkän jälkeen oli jälleen aika
uusien seikkailujen. Balvenien tasting varmistui kello kahdeksi
iltapäivällä, joten meillä oli viisi tuntia aikaa sen ja
aamiaisen välissä. Lyhyen puhelun jälkeen olikin matka takaisin
Macallanin tislaamolle, jonka 20 punnan arvoinen touri mahtui juuri
sopivasti aikatauluun. Matkalla yritimme myös käväistä
Glenfiddichin gift shopissa, mutta se ei valitettavasti ollut vielä
saanut oviaan tälle päivälle avattua. Tislaamon visitor centerin
Grantin omistajasuvun sukupuuta tutkiessa saatiin kuitenkin
luppoaikaa hyvin kulutettua ennen lyhyttä moottorimarssia
Macallanille.
Macallanilla aikaa piti vielä hetki
kuluttaa erilaisia viskilehtiä ja esitteitä tutkien ennen itse
tourin alkua. Saimme seuraksemme kahden jenkin ja yhden britin
seurueen, joten aivan Glenfarclasin tasoita yksityisyyttä ei
tourille saatu.
Jotenkin se näyttää pakkauksessa valkeammalta? |
Yleiskuva Macallanilta. |
Puitteet turistien kierrättämiseen
ovat Macallanille hulppeat ja niihin on selkeästi panostettu sekä
aikaa että rahaa. Jokaisesta viskin teon vaiheesta on
havainnollistavia kuvia, kaaviota ja pienoimalleja tarjolla, joita
opas vielä sanallisesti avaa. Myös itse tehtaasta on erotettu
kompakti osa rauhallisempaa tislaamokokemusta varten. Tämän voi
toki kääntää myös negatiiviseksi, suurin osa tislaamosta jää
näkemättä.
Erityisesti tynnyreiden suhteen
Macallanilla haluttiin tehdä vaikutus vierailijoihin. Muun muassa
tynnyreiden alkuperä, tekotapa ja käyttötarkoitus käytiin läpi
aikaa säästämättä. Myös opas oli säästänyt parhaat vitsinsä
tähän osioon nimeämällä vierailijoita eri puulajien
mukaan ja käyttäen sen jälkeen vierailijoita esimerkkinä eri
puulaaduista. Ennen tastingia päästiin vielä tuoksuttelemaan
Macallanista löytyviä perustuoksuja, jotta suklaa, hedelmät ja
mausteet olisi helpompi juomasta löytää. Tämä oli
henkilökohtainen suosikkini.
Itse tasting toteutettiin diaesityksen
johdolla, jossa kustakin viskistä oli makukartta esillä, jonka
avulla koitettiin havainnollistaa eri tynnyrien ja ikääntymisen
vaikutus viskin makuun. Myös tasting-setti yllätti variaatiollaan.
Pelkäsin tastingia tyyliin 12- ja 15-vuotias fine oak vierekkäin
normien kanssa. Koko kattaus näytti seuraavalta:
Macallan New Make (suoraan
tislauspannusta)
Fine Oak 12yo
Macallan 15yo
Fine Oak 21yo
Macallan 25
15-vuotiaan ja 21-vuotiaan Fine Oakin
kilpaillessa parhaan viskin tittelistä, oli aika kiittää tourista
ja lähteä kohti Balvenien tislaamoa. Opas muuten väitti, että
hänen kaksi vuotta kestäneen uransa aikana olisimme ensimmäiset
Macallanilla vierailleet suomalaiset. Oletan, että näin ei ole?
Balvenie oli Macallaniin verrattuna
aivan toisesta ääripäästä. Tislaamolle ei ole mitään asiaa
ilman ennakkovarausta, sillä mitään yleisesti auki olevaa
lahjatavarakauppaa tai vierailukeskusta ei ole. Tästä huolimatta
tislaamokierros oli reissun ylivoimaisesti paras. Kierros oli paras
jopa hinta-laatu suhteeltaan, vaikka se oli hinnoiteltu suht
tyyriisti 25 puntaan. Mikä teki kierroksesta erityisen? Antakaa kun
kerron.
Ensinäkin kierros oli todella
yksilöllinen. Distillery Ambassodor David Mair käytti 25minuuttia
tutustumiseen ja small talkkiin todella viihtyisässä toimistossaan
ennen tourille lähtöä. Itse tour oli ensiluokkainen ja
yksilöllinen, eikä vähiten Balvenien mallastamon vuoksi. David
antoi maistaa ja kokeilla mallastettua ohraa sen kolmessa eri
vaiheessa. Sen lisäksi pääsimme kurkistamaan turve- ja
hiiliuuneihin.
Ei ihan jokapäiväinen näky. |
Balvenie poltti hiiltä että turvetta rinnakkain. Tässä turveuuni. |
Tämän jälkeen suuntasimme itse
tislaamon puolelle, jossa pääsimme maistamaan mm. vierrettä. Ainoa
rajoitus oli tislauspannujen kuvaaminen. Kameraa ei saanut viedä
pientä tasannetta lähemmäs. Muuten kuvaaminen oli täysin vapaata.
Eihän se hyvää ollut, mutta kokemuksena mainio! |
Tätä lähemmäs ei kameraa saanut viedä. |
Seuraavaksi hyppäsimme Davidin autoon
ja kävimme tutustumassa Balvenien tynnyripuoleen. Tislaamo entisöi
itse omat tynnyrinsä ja työtä pääsi seuraamaan jopa Speyside
Cooperagea lähempää.
Tynnyrien ihastelun jälkeen
suuntasimme varastoille, jossa Davidilla tuntui lähtevän mopo lopullisesti käsistä. Fraasi "don't tell anyone or
i get in trouble" toistui useamman kerran. Vaikka kyseessä
olisi pelkkä markkinointikikka sai se tourin tuntumaan todella
erityiseltä. Tietenkään en tässä paljasta minun ja Davidin
välisiä "salaisuuksia" vaan annan vahvan suosituksen:
menkää itse katsomaan ja kokemaan.
Balvenien ystäville tuttu numerosarja ja sekoitusastia. |
Varastokierroksen päätimme
pullottamalla oman samplen 16-vuotiasta sherrycaskia. Tämän jälkeen
siirryimme maisteluosuuteen, jossa David tarjoili viittä Balvenien
OB-pullotetta. Lista näytti seuraavalta.
12yo Signature
14yo Caribbean cask
15 Single Barrel
17yo Double Wood
21 Port Wood
Ennestään tutut Single Barrel ja Port
Wood kilpailivat tasavertaisesti paremmuudesta, vaa'an kallistuessa
hiukan Port Woodin kannalle. Port Woodia sai myös santsikupin, kun
pyysi nätisti. Tastingin jälkeen lähdimme hymyissä suin kohti
yöpaikkaamme, jona toimi Davaar B&B, jota voi huoletta
suositella Dufftownissa yöpyjille. Muun muassa aamupalalla tarjotut
munat olivat paikkaa pyörittävän pariskunnan takapihalla
asustavien viiden kanan tuotoksia. Vierailun Dufftowniin kruunasi vielä erinomainen iltapala: Flora&Fauna -sarjan 15yo Dufftown.
Herkkua. |
Hienolta kuulostaa! Nuo vierteen ja mallasten maistamiset ovat varmasti kohtuullisen helppo järjestää ja ovat isoja elämyksiä viskiharrastajalle. Silti niitä ilmeisen harva käyttää. Hienoa, että olette moista päässeet kokemaan.
VastaaPoista