sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Skotlannin matkapäiväkirja - luku 5

Erinomaisen viskipäivän jälkeen seuraava päivä valkeni haikeissa tunnelmissa. Mitään suunniteltuja tislaamokäyntejä ei enää kalenterissa ollut. Päivän  suunnitelma oli päästä ehjin nahoin Edinburghiin ja aloittaa loman ei-maltainen osuus.

Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos jo aamupalalla. Samassa B&B:ssä asustava saksalainen pariskunta rynni aamiaispöytään samaan aikaan ja harrastimme hiukan small talkkia. Selvisi, että he olivat sakalaisia viskinvälittäjiä, jotka etsivät Speysideltä uusia mielenkiintoisia pullotteita Saksaan vietäväksi. Näiden viskiammattilaisten kanssa jutustellessa olisi kulunut vaikka koko päivä, mutta yksi suositus nousi ylitse muiden. Heidän mielestään paras Skotlannin tislaamoista oli sopivasti matkan varrella oleva Edradourin tislaamo. Autoon päästyämme näppäilimmekin naviin heti Edradourin koordinaatit ja suuntasimme kohti Skotlannin pienintä tislaamoa.

Edradour osoittautui hypen arvoiseksi. Pyörimällä parkkipaikalla 360 astetta ympäri, pystyi näkemään tuotantorakennukset tislausrakennuksista pullottamoon. Ainoastaan mallastettu ohra tulee tislaamolle talon ulkopuolelta. Tämän lisäksi tislaamo on ulospäin todella sympaattisen näköinen: Valkoisen ja punaisen harkittu yhdistelmä miellyttää silmää. Edradourin tislaamo on myös indiepullottaja Signatoryn kotipaikka, joten tislaamon yhteydessä sijaitseva kauppa on itsessään  vierailun arvoinen. Myös hintataso oli todella maltillinen ja Edradourin kauppa olikin ainoa tislaamon yhteydessä ollut rahankerjuulaitos, josta tarttui viskiä mukaan ihan tuliaisiksi asti.

Itse touri ei ollut ihan Balvenien tai Glenfarclasin tasoa. Tourilla sai maistaa tislaamon peruskympin lisäksi burgundikypsyteltyä herkkua ja myös oma lasi jäi 7,5 punnan sisäänpääsymaksusta käteen. Tislaamo kierreltiin huolella läpi, mutta mitään erityistä ei opas pystynyt tarjoamaan. Ilahduttavasti koko tourin ajan kuvaaminen oli täysin vapaata ja warehousellakin saatiin ihmetellä toinen toistaan arvokkaampia tynnyreitä viskiä ympäri Skotlantia. Alla pieni kuvareportaasi vierailusta.

Kooltaan ja kapasiteetiltaan Skotlannin pienin.


Yleiskuvaa idyllisestä tislaamomiljööstä.
Vasemmalla yksi varaston harvinaisuuksista.
Matoputket.
Niin pieni, että se on jo söpö.
Skotlannin ainoa toiminnassa oleva "Morton's refrigerator".
Jos ne olisivat pienemmät, ne olisivat laittomat.
Loistavan Edradour-vierailun jälkeen oli aika suunnata kohti Edinburghia ja sen kymmeniä, ellei satoja viskibaareja ja -kauppoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti