torstai 3. tammikuuta 2019

Savuissa on eroja - Miksi savuolut ei maistu savuviskifanaatikolle?


Yleisesti hyväksytyn kaanonin mukaan suomalaiset viskiharrastajat rakastavat savua. Savusauna, nuotiot, tervaleijonat blaa blaa blaa.

Ja kyllä, myös minun viskimatkani on alkanut savuviskeistä. Pitkään pidin sitä myös viskin tärkeimpänä ominaisuutena. Muistan vieläkin kun ostin viskiharrastukseni alkutaipaleella Lagavulinin 12-vuotiaan CS:n. Pullo oli itselleni suuri pettymys, sillä viski ei ollut mielestäni tarpeeksi savuinen. Nykyään tällainen ajatus tuntuu hölmöltä. 

Olen myös sitä mieltä, että savuviskit ovat loistavia ”aloittelijan viskejä”. Savu ja turve ovat makuja, jotka on helppo erottaa ja jotka peittävät alkoholin maun alleen. Tällöin viskistä saa helposti kiinni ja alkoholi ei häiritse makuelämystä. Kiitos kulttuuriperintömme, myös ne savuterva-aromit liittyvät meillä yleensä positiivisiin asioihin.

Pidän edelleen savusta ja turpeesta. Ne ovat usein elementtejä, joilla varsinkin hintahaitarin alapäässä voi peittää nuoren tisleen ominaisuuksia. Nuori tisle tuntuu noin yleisestikin sopivan turvesavun rinnalle.

Jouluna sain kuitenkin jälleen opetuksen siitä, että savu ei aina ole hyvästä. Joulun myötä nimittäin someni täyttyi erään savuisen alkoholituotteen hehkutuksesta, joka tuntuu olevan jo osa suomalaista jouluperinnettä – Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock.

Kyseinen olut minulle pullotettua oksennusta. Täysin juomakelvoton tuote, jonka rasvainen ja likaisen savuinen makumaailma muuttaa parhaimmatkin bileet laskuhumalankatkuiseksi ankeudeksi. Joka joulu yritän ”hyväksyä” tämän oluen maun, mutta vielä en ole siinä onnistunut. Myös tänä vuonna puolen litran pullosta päätyi 4,5 desiä lavuaariin.

Tänä jouluna jäin olutta hävittäessäni miettimään, miksi sama makuelementti saa oluessa aikaan spontaania yökkäämistä ja viskissä puolestaan tyytyväistä hyminää?

Omaan suuhuni viskin savuisuuden tärkein erottava tekijä olueen verrattuna on sen kuivuus. Savuoluet, ja oluet yleensäkin, ovat viskiä makeampia. Tämä kääntää vaakakupin viskin puoleen.

Korkea alkoholiprosentti auttaa sietämään myös oluessa inhoamiani öljyisiä ja likaisia savuaromeja. Esimerkiksi Longrowit ovat parhaimmillaan kuin huoltamon lattialta kaavittua jäteöljyä. Sama makumaailma oluessa ei taas omaan suuhuni toimi.

Myös viskeissä savuisuus vaihtelee runsaasti. Turpeen määrän lisäksi tärkeässä osassa on turpeen alkuperä. Aiheesta kannattaa käydä lukemassa lisää sen vakavammin otettavan oululaisbloggarin blogista – Whisky Science:Peat.

Loppuun vielä maistelunootit hiukan erilaisemmasta savuviskistä. Tobermoryn tislaamo valmistaa savuista tislettä nimeltä Ledaig. Sen makumaailma miellyttää minua suuresti, vaikka kuvailisin sen makua pitkälti samoilla adjektiiveilla kuin haukkumaani Schlenkerlaa.

Ledaig 13 yo, Amontillado Cask Finish, 59,2 %

Ledaig 13 yo, Amontillado Cask Finish, 59,2 %


Tuoksu: Makea, savuinen. Palvikinkkua, BBQ-kastiketta, vaniljaa ja runsaasti suolaa.

Maku: Käristettyä pekonia, likaista nuotionpohjaa. Suolan kaveriksi tulee myös mustapippuria. Makea ja rasvainen.

Hyvä viski, joka saa haluamaan lisää Ledaigeja lasiin. Täysin erilainen savuturvekokemus kuin Islayn viskeissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti