” Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliitonjumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuivat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.”
Näin kertoo ystävänpäivästä
Wikipedia. Koska vuohien ja koirien uhraaminen olisi turhan arkista, kerron
tarinan ystävyksistä, jotka joivat 10 Mortlachia.
Mortlach on
Dufftownin vanhin tislaamo. Vuonna 1823 perustettu tislaamo on jäänyt isossa
kuvassa kaupungin todellisten jättiläisten, Glenfiddichin ja Balvenien,
varjoon. Lähes 3 miljoonaa litraa vuodessa tuottava tislaamo oli pitkään
tuntematon työhevonen, jonka ainoa tehtävä oli puskea viinaa sekoiteviskien
tarpeisiin.
Suuren ja mahtavan
Diageon siipien suojasta on Mortlachia valunut kuluttajien laseihin myös single
malttina. Tarina on monelle viskinharrastajalle tuttu. Vinkkinä kerrottakoon,
että siihen liittyy kasveja ja eläimiä. Ja se nimi ei muuten ole Diageon
keksintö vaan erään viskikirjailijan, jolla sattuu olemaan sama nimi kuin
yhdysvaltalaisella pop-laulajalle, jonka hitistä tämän blogin nimi on väännetty.
Flora ja Fauna -sarjan
historiaan voi tutustua alta löytyvän erinomaisen videon avustuksella.
Mortlach on tislaamo,
jonka maine on pitkälti erinomaisen Flora ja Fauna -sarjan pullotteen ansiota.
Siksi oikeaoppinen Mortlach-tasting potkaistaan käyntiin tällä pullotteella.
Mortlach 16 yo, Flora & Fauna, 43 % (2012)
Tuoksu: Lämmintä
puuta, suklaakeksejä, pähkinöitä, nutellaa ja ripaus mentholia. Melkoisen hieno
nenä!
Maku: Öljyisen raskas
suutuntuma. Kivasti puuta ja tanniinia. Kielellä leikkivät samat elementit kuin
nenässä, mutta jälkimaku on yllättävän lyhyt. Onneksi viskiä voi ottaa aina
lisää.
Klassikko on
klassikko. Vähän olin pettynyt jälkimaun pituuteen, mutta erinomainen viski
joka tapauksessa.
Seuraavat kaksi
viskiä edustivat taas sitä kaikkea pahaa, mitä viskimaailma nykyään on. Pari
vuotta sitten julkaistut Mortlachin OB-pullotteet muistuttavat lähinnä
konjakki- tai hajuvesipulloja. Kaiken lisäksi niistä on vaikea ottaa kännykällä
hyvää kuvaa. Kyllä pullot pitäisi suunnitella Instagram edellä! Nimetkin tuovat
mieleen lähinnä Alkon alahyllyn brändyt.
Tuoksu: Viinainen.
Tulee mieleen kossulla jatkettu rusinavelli.
Maku: Mallas kutittelee
kivasti kielenpäällä. Ohut, hämmentävän ”blendimäinen”. Yksinkertaisesti surkea.
Maistelupaikka ei
tällä viskillä ollut paras mahdollinen, mutta tuossa hetkessä oma subjektiivinen
näkemykseni viskistä oli hyvin negatiivinen. En osta, en suosittele.
Mortlach Special Strenght, 49 %
Tuoksu: Edelliseen
verrattuna jykevämpi. Rusinaa, pippuria, mukavia suklaavivahteita.
Maku: Tuoksu lupasi
jo enemmän, mutta heikoksi jää makuelämys. Ohut on ensimmäinen sana, joka tulee
mieleen. Sinänsä makumaailma tuo miellyttävällä tavalla mieleen
liköörikonvehdit.
Tässä oli jo paremmin
yritystä, mutta jos näitä kolmea OB-pullotetta keskenään vertailee, niin tulee
taas paha mieli. Mainitsinko jo, että nämä uudet pullot näyttävät ihan
kauheilta? Jos asiasta etsii positiivisia puolia, niin Diageokin oli samaa
mieltä ja lopetti näiden tekemisen ja löi uusien Mortlachien kylkeen takaisin
rehelliset ikämerkinnät.
Sitten siirryttiin
tastingin hämmentävään osioon. Mortlach on profiloitunut sherryviskiksi.
Mielikuva on lähes yhtä vahva kuin Macallanin tai GlenDronachin tapauksissa. Tästä
huolimatta tastingiin oli isäntä kaivanut pöytään kolme kappaletta bourbontynnyrissä
kypsyneitä Mortlacheja.
Mortlach 14 yo, 1998/2013, The Maltman, C.No 10998, 46 %
Tuoksu: Raikas tuoksu,
jossa todella paljon päärynää. Vaniljanoottien kanssa tuo mieleen Ville
Vallaton -jäätelön.
Ripaus karamellista makeutta. Olisiko se sitten toffeeta?
Maku: Öljyinen
suutuntuma. Jäätelömielikuvaan sekoittuu vahva maltaan maku. Päärynä-vanilja
-jäätelö ja keksinmuruja!
Mortlach 18 yo, Sansibar, 51,2 %
Tuoksu: Suorastaan
hyökkää nenään. Salmiakkia ja vihreitä hedelmiä. Ajan ja veden kanssa muuttuu
trooppiseksi hedelmäsalaatiksi: kookosta, ananasta ja vaniljaa.
Maku: Vaatii
ärhäkkyydessään vettä, mutta maku lunastaa nenän odotukset kiitettävästi.
Trooppinen hedelmäcocktail pienellä likaisella rosoisuudella.
Mortlach 16 yo, 1994/2011, Cadenhead’s, 54,2 %
Tuoksu: Yrttisempi
kuin kaksi edeltävää. Silti löytyy ananasta, mutta tällä kertaa käynyttä
sellaista. Syksynlehtiä ja muuta käynyttä ja imelää (hyvässä mielessä).
Muskottipähkinää.
Maku: Iso viski.
Jälleen maun maltaisuus muuttaa hiukan mielikuvaa leivonnaisten suuntaan: syksyisen
haravointiurakan jälkeen nautittu ylihaudutettu kuppi musta teetä kera
ananaspullan.
Mielenkiintoinen
kolmikko. Tynnyrit toki dominoivat makumaailmaa, mutta väitän että bourbonkypsytyksen
seasta on helpompi poimia tislaamolle tyypillisiä makuelementtejä. Mortlachin
tapauksessa yksi tällainen on tisleen öljyisyys, joka tuntui löytyvän kaikista
kolmesta bourbonkypsytetystä kokelaasta.
Sitten niiden sherrymörköjen
kimppuun. Loppuun oli säästety neljä IB-Mortlachia. Jo viskien väri toi veden kielelle.
Mortlach 1990/2012, van Wees, 46 %
Tuoksu: Lakritsia, toffeeta,
ananasta, tiettyä taikinamaisuutta. Pölyinen.
Maku: Öljyinen
suutuntuma, joka toi mieleen kastikkeet. Ettei olisi Maizenaa tipahtanut
pulloon? Kuin lapsuuden irtokarkkihylly.
Hämmentävä viski
siinä mielessä, että makukuvauksen perusteella viski kuuluisi bourbonkypsyteltyjen
joukkoon. Ei huono viski, mutta odotin hiukan erilaista tykittelyä.
Mortlach 1990/1998, The Vintage Malt Whisky Co, 50 %
Tuoksu: Pyörän
sisäkumia, tammea, venelakkaa, kuolleita lehtiä, lakritsia. Ylikypsiä hedelmiä,
jotka tuovat mieleen kotiviinimäskin.
Maku: Todella kovat tanniinit.
Ottaa poskeen lähes väkivaltaisesti, #metooviski, mutta ei se haittaa. Kypsän
hedelmäinen, jota tasoittaa raikas mentholi.
Mitenkäs tämän nyt
kuvailisi. Kahdeksan vuotta tynnyrissä ja lasiin on saatu aivan saatanan hyvä
viski. Iso, vahva ja monitahoinen.
Mortlach 18 yo, 1995/2014, SMWS, 76.119, 56,7 %
Tuoksu: Tasapainoinen
nenä, jossa hedelmäsalaattia ja joulumausteita. Yleisilme hiukan imelän käynyt.
Vedellä avautuu ja esiin tulee omenoita, pähkinöitä ja manteleita.
Maku: Jälleen öljyinen
ja paksu suutuntuma. Etiketin lupaamaan jouluaamun fiiliksiin tällä ei pääse,
mutta tasapainoinen esitys, jota juo mielellään.
Jälleen hämmentävä
sherrybutt, jota voisi luulla helposti bourbonkypsytetyksi viskiksi. Silti
makoisa tapaus.
Mortlach 1989/2012, MacKillop’s Choice, 54,9 %
Tuoksu: Keltaista
luumua (kyllä, semmoisia on olemassa), maltaisen lämmin. Hyppysellinen palanutta
sokeria/toffeeta. Tuoksu on yksinkertainen, mutta jotenkin syvä. Tykkään.
Maku: Syvän maltainen
ja pitkä. Toffee ja keltainen luumu pysyy myös maussa mukana. Kesäinen
piknik-retki puistoon (ei pidä sekoittaa brunssiviskiin, joka on ihan eri asia).
Lopussa olo oli
hämmentynyt. Sherrykypsytykset tarjosivat tällä kertaa normaalista poikkeavia
makuelämyksiä ja ero bourbonkypsytykseen oli merkillisin pieni. Mahdollisesti velttoja
tynnyreitä? Samapa tuo, kaikki neljä viimeistä olivat hyviä viskejä.
Rikkoutuneen korkin ansiosta viskiä tarjoiltiin myös elegantista dekantterista. |
Yksi oli kuitenkin ylitse
muiden. I’m a Simple Man: överisherryt ovat minun suuhuni taivaallista herkkua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti