torstai 23. kesäkuuta 2016

Ardbeg Dark Cove 46,5%

On taas "se" aika vuodesta. Ardbegin Dark Cove lanseerattiin vajaa kuukausi sitten ja Alkoonkin pullo saattin pari viikkoa sitten. Olen itse nyt kolmesti Dark Covea maistellut erilaisissa ympäristöissä ja on aika antaa oma arvioni. Jos on kiire, niin tässä lyhyt arvio, joka on linjassa aika monen kanssamaistelijan kanssa: parempi kuin Perpetuum saati Auriverdes ja kaikin puolin hyvä Arttu, mutta ostaisitko tämän vai 1,5-2 pulloa Uigeadailia?

Tumma poukama, näin vapaasti suomentaen, on Ardbegin markkinointijaoston mukaan "tummin Ardbeg koskaan". Ex-sherry ja ex-bourbon tynnyreistä sekoiteltu liemi onkin ihan nätistä ottanut väriä itseensä. Mistään yötä mustemmasta viinasta ei ole kuitenkaan kyse. Ja väristä viis, meitä kiinnostaa maku. Ennen nootteja on hyvä hiljentyä Ardbegin virallisen katekismuksen äärelle.
Ardbeg Dark Cove 46,5%

Tuoksu: Tummia hedelmiä (luumua, rusinoita), hiukan likaista savuisuutta. Mallas tunkee hauskasti bourbonille tyypillisen vaniljan kanssa läpi tummista sherrynooteista. Happaman ja vähän likaisen oloinen.

Maku: Hapan, suolainen, joka salmiakkinen. Tummat hedelmät tuovat mieleen mustaherukan. Mallas ja mustaherukka yhdistyvät joksikin marjapuuron kaltaiseksi herkuksi, joka jälkimaussa taittuu pirteään mausteisuuteen. Suutuntuma on mielestäni hyvin balanssissa, eikä mikään osa-alue tunge liiaksi silmille.

Hyväähän tämä on. Oikein hyvää itseasiassa. Nenän hapan likaisuus antoi hiukan pelottavia fiiliksiä, mutta kielenpäällä tämä toimii mainiosti. Alkon hinta 109,30€ on erittäin kilpailukykyinen ja tätä viskiä ei kyllä pitkäripaista kauemmas kannata lähteä metsästämään. Sijoitusmielessähän näitä kannattaisi kotiinsa kannella. Koska itse juon viskiä, en kerää, en suosittele hintakuplan ruokkimista kenellekään. Niin, ja se vertaus Uigeadailiin: itse ottaisin kaksi Uigea tämän sijaan. Maistaa tämä nyt joka tapauksessa kannattaa vaikka ei koko pulloa hankkisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti