Vaikka kaikissa matkaoppaissa varoitetaan vaihtelevasta, kosteasta ja karusta säästä, oli minulle henkiläkohtaisesti yllätys, kuinka karusta paikasta oli oikeasti kyse. Onneksi tajusin ottaa pitkät kalsarit ja gore-vaatteita matkaan, sillä muuten olisi tullut äitiä ikävä. Atlantin armoilla oleva saari näytti, mitä vaihteleva sää tarkoittaa. Aamulla saattoi olla lunta maassa ja +1, ja puolen tunnin päästä +9 ja aurinko paistaa. Kerrospukeutuminen ja vedenpitävyys ovat kaksi avainsanaa vaatetusta miettiessä.
Toinen mielenkiintoinen pointti on valuutta. Punnan kurssi on tällä hetkellä lähes infernaalinen euroon verrattuna.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=GBP&days=1825&x=29&y=1 |
Sitten sana viskeistä. Pelkän viskinmaistelun takia ei Islaylle kannata lähteä. Viet lentolippujen ja majoitusten verran rahaa vaikkapa Pikkulintuun tai St. Michaeliin ja lupaan että saat parempaa viskiä. Myöskään ei kannata lähteä sillä oletuksella, että tislaamon tädit kaivavat ne Seadragonit ja Provenancet suomituristin nähdessään esille. Islay elää viskistä ja viskiturismista ja saarella on ympärivuoden viskituristia vaikka muille jakaa. Vaikka mekin olimme ns. off-seasonilla liikkeellä, niin harvallapa tislaamolla saimme omalla porukalla olla. Kierroksia vetävät yleensä siihen erikoistuneet oppaat ja managereiden/ambassadoreiden vetämät tourit ovat erikoisherkkua. Saarelle eksyvä turisti ei ole outolintu, erikoisvieras tai muutakaan merkittävää. Hän samalla tavalla rahastettava turisti kuin Britit joulupukin pajakylässä.
Edellä olevasta ei kannata vetää johtopäätöstä, että olisin pettynyt reissuun. En todellakaan. Tislaamoilla ymmärretään, että neljä päivää saarelle matkustava turisti saattaa haluta jotain erikoisempaa. Tästä kaikesta vaan pitää maksaa. Warehouse Tourit tarjoavat hienoja elämyksiä, joissa on mahdollista maistaa viskejä, joita ei koskaan tulla näkemään saaren ulkopuolella. Nämä ovat elämyksiä, joita tällaisilta reissuilta haetaan. Näihin kuitenkin kuljetaan kassan kautta.
Loppujen lopuksi ei Islaylla ole kysymys viskistä vaan elämyksellisyydestä. Aamuinen Bowmoren kylä ja tislaamon silhuetti tai Paps of Jura Bunnan laiturilta tarkastellen ovat juttuja, joita on mukava muistella käsin pullotetun Bowmoren tai Lapparin äärellä. Samoin ihmisten välittömyys ja kohteliaisuus ja paikallisten kanssa jutustelu olivat elämyksiä nekin. Ja mikä tärkeintä, hyvässä seurassa ei edes surkea sää voi pilata Islayn elämystä.
Loppuun vielä yksi kuvabonus. Kemin Seudun Viskin Ystävät - teidät saadaan vielä!
Bowmore Hotellin vitriini oli jäänyt siivoamatta. |
Mielenkiintoisesti kirjoitettu matkatarina, sekä yhteenveto matkasta. Yksi asia jäi vaivaamaan, saitteko koskaan sitä erikoispullotetta jota rantojen mies "diilasi" Bowmore hotellissa teille?????
VastaaPoistaHyvä ja aiheellinen kysymys. Baarissa tosiaan tavattiin mies, joka kertoili villejä juttuja siitä miten tislaamotyöntekijät diilaa pulloja kassojen ohi jne. ja lupasi hankkia meille jotain jos lyömme vain paperille mitä halutaan. Noh, lyötiin kaverille lappu käteen jossa oli muutama hiukan kalliimpi peruspullote joita oltiin tislaamoilla nähty. Octomorea, Mashman's Selectionia ja sitä rataa. Seuraavana päivänä ukko sitten ilmoitti, että liian kalliita pulloja diilattavaksi. Sellainen tarina.
PoistaMainio matkaraportti, ja mukavan realistinen yhteenveto. Mystiikka ja romanttiset mielikuvat käsityöläisyydestä ovat tiukassa viskien yhteydessä, vaikka kyseessä on kuitenkin aika teollinen prosessi (ainakin isoissa tislaamoissa). Joka tapauksessa oli hiukan kade olo töissä näitä lukiessa...
VastaaPoista