Aamulla päätin käydä virittämässä aivoni viskitaajuudelle Kiasmassa. Nykytaide on parhaimmillaan huikeata, mutta kyllä taas muutama teos oli sellainen, että alkoi tehdä viskiä mieli. Erityisen jano tuli teoksesta, jossa oli paistinpannu keittolevyllä ja yläpuolelta olevasta ilmastointilaitteesta tippui vesipisaroita kuumalle pannulle päästäen ilmoille kihinän lisäksi ällöttävän tuoksun.
Kiasman jälkeen heitin kimpsut ja kampsut hotellille ja ryntäsin herkullisen lohisalaatin jälkeen jonottamaan. Ajattelin, että puoli tuntia ennen ovien avaamista saapuminen on liioittelua, mutta paikalla oli jo kahdeksan ihmistä hytisemässä kylmäänsä. Onneksi puolet tästä porukasta oli tuttuja oululaisia tapajuoppoja, joten aika vierähti mukavasti juomasuunnitelmia ja kuulumisia vaihdellen.
Bourbonia syväjäädytettynä varoittavaksi esimerkiksi jälkipolville. |
Valamo VIII ja ohjelmalehtinen. |
Teerenpelin vieressä oli kätevästi Irlantilaisen Whiskeyn Ystävät Ry:n tiski, josta sai harvinaista herkkua. Midletonin heille pullottamansa single cask on harvinaisuus, jota ei tule joka päivä vastaan. Ja hieno viski se olikin. Tymäkästä volttimäärästä huolimatta viski pysyi helposti juotavana ja itselleni irkkuviskeissä maistuvat suklaat ja marsipaanit leikkivät kivasti kielellä. Festivaalien positiivisimpia ilmestyksiä.
Uisgessa oli tarjolla myös todellisia uutuuksia, sillä Ailsa Bayn esikoista sai rahaa vastaan lasiin. Valitettavasti se oli aika tuhkakuppimainen ilmestys minun suuhuni. En hypettynyt. Sen sijaan curlingkivikorkista ja hämmentävistä täytetyistä eläimistä riittii höpinää kanssaharrastajien kanssa. Pave Maijanen ja Sam the Fox. Ja nämä on keksitty pelkän viskin voimalla?
Hetken juteltuani päättelin Pave Maijasen olevan täytetty. |
Tässä vaiheessa kello alkoi huolestuttavasti lähestymään tastingia. Oulu-tyyppien kanssa oli tarkoitus täyttää vatsa buffetissa ennen tastingia. Vinoblen tiskin ja buffan välillä oli kuitenkin aika monta tiskiä ja juomiseksihan se meni. Devil's Cask III oli huikea, vaikka väitän, että edellinen versio oli parempi. Hiukan liian makea tämä PX-vivahde minun makuuni verrattuna timanttiseen kakkoseen. Vastapäätä löytyi myös IB Bruikkaa. Director's Cutin 21-vuotias sherry-Bruichladdich oli suorastaan loistava. Maistoin myös saman firman Bowmoren, mutta se ei valitettavasti samoihin sfääreihin yltänyt. Aperatiivina toimi Black Bottlesta ja Lapsang Souchong -teelikööristä tehty Old Fashioned, joka oli ainakin minun makuuni aivan liian makea.
Buffet oli hyvä. Aika tyyris, mutta hyvä. Itseäni ei brittioluiden uupuminen haitannut, koska IPA-hipsterinä Põhjalan Virmalised oli herkkua minun makuuni. Jack Daniels -tiramisusta en kyllä viskiä maistanut ollenkaan. Joka tapauksessa oli mukava syödä kunnolla ennen tastingia.
Compass Box. |
Compass Box Delilah's
Compass Box Hedonism
Compass Box Oak Cross
Compass Box Spice Tree
Compass Box Peat Monster
Compas Box Flaming Heart (2015 edition)
Tastingin mielenkiintoisinta antia olivat blendien reseptit. Tetu kertoi avoimesti, kuinka paljon mitäkin viskiä kussakin heidän blendissään on. John Glazerin Diageo-menneisyys näkyi komponenteissa selvästi, sillä Caol Ila ja Clynelish olivat usean tuotteen peruslähtökohtana. Flaming Heartin kohdalla Compass Boxilla oltiin menty niin pitkälle, että resepti löytyi suoraan pakkauksen sisältä löytyvästä lehtiöstä. Tästä oli toki SWA ärähtänyt ja nykyään Flaming Heart onkin Tetun sanoin "extremely illegal". Kuvittele perään haluamasi hymiö. Kyseinen juoma oli myös mielestäni kattauksen paras viski: monipuolinen, mausteinen ja tasapainoinen esitys.
Céline Tetu, Delilah's ja minä. |
Loppuillan herkkuja, osa 1. |
Loppuillan herkkuja, osa 2. |
Loppuun vielä viisi itselleni mieleen jäänyttä viskiä festareilta:
Director's Cut Bruichladdich 21yo
Compass Box Flaming Heart
Midleton Vintage 1997
The Glenlivet "Coupar Angus"
Valamo VIII
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti