torstai 4. helmikuuta 2016

Bowmorea St. Michaelissa 1.2.2016

Vuoden ensimmäiset St. Michael -tastingit käynnistyivät maanantaina kun Jarkko Nikkanen ratsasti valkoisella ratsullaan juottamaan Bowmorea uuden työnantajansa Edringtonin toimesta. Kattaus koostui aika perussetistä, mutta jonkunhan nekin on juotava.

Bowmore Small Batch 40%
Bowmore 12yo 40%
Bowmore 18yo 43%
Bowmore 15yo Darkest 43%
Bowmore Devils Cask II 56,3%

Kärkeen siis Alkosta löytyvä nasu eli Small Batch. Myyjän tehtävä on löytää näistä aina jotain positiivista ja Nikkasen mukaan "tätä löytyy Alkosta" ja "tämä on hyvä brunssiviski". Ihailen luovia mieliä.

Bowmore Small Batch 40%

Tuoksu: Nenä tuo mieleen yhden adjektiivin: raaka. Keltaisia hedelmiä, ripaus vaniljaa, mallasta ja päärynää. Lasiajalla maltainen runko puskee nenässäkin paremmin eteen.

Maku: Hennon hedelmäinen runko, josta löytää myös ripauksen suolaa. Lopussa häivähdys tervaa. Valitettavan vetinen ja lyhyt, Tulee mieleen tuhkakuppi. Ja tälläkertaa ei aivan positiivisessa merkityksessä.

Small Batch on "ihan ok nasu". Rungon vetisyys tässä eniten häiritsee. Turve ja vetisyys tuo itselle mieleen tuhkakupit ja se ei ole hyvä asia se. Seuraavaksi tislaamon tuttuakin tutumpi peruspullote syyniin.

Bowmore 12yo 40%

Tuoksu: Marjoja, suolaa. Hiukan "likaisen" oloinen. Makea. Lasiajalla marjat ja tummat hedelmät nousevat vielä paremmin pintaan.

Maku: Mukavan tukeva runko 12-vuotiaaksi. Suolaa, hedelmiä ja niitä kuuluisia pastilleja. Happamampi kuin muistin, mutta ei häiritsevästi.

Bowmore 12yo on toimiva peruspullote. Ei yritä mitään ihmeellistä, mutta esittelee kuitenkin järkevään hintaan, mistä Bowikassa on kyse. Näille voisi suoda enemmän arvostusta ja ehkä hakea pitkästä aikaa myös pullon ihan kaappiin asti. 12-vuotias maistui tällä kertaa sen verta hyvältä, että odotuksen 18-vuotiaan kanssa nousivat hiukan ennakoitua korkeammalle.

Bowmore 18yo 43%

Tuoksu: Todella happamia marjoja, hunajaa. Savu tuo marjojen täyttämään nenään kivaa likaista/tummaa meininkiä. 

Maku: Herukanlehtiä, happamia marjoja. Hunajaa. Ja niitä pastilleja. Kuin laittaisi herukan makuisen Mynthonin ja Tervaleijonan yhtä aikaa suuhun. Mukavan selkeäpiirteinen eikä makukaari mene sekavaksi missään vaiheessa.

Nikkanen heitti, että tästä löytyy hedelmäteen aromeja. Allekirjoitan tämän siinä mielessä, että erityisesti hento hunaja on tässä hyvin saman tyyppistä kuin teessä. Ihmeellistä kyllä, nenä oli tällä kertaa makua huomattavasti heikompi. Tykkäsin tällä kertaa 18-vuotiaan suutuntumasta todella paljon, mutta nenä oli jopa ällöttävän hapan ja makea. Viimeinen rasti enne jälkkäriä oli 15-vuotias Darkest.

Bowmore Darkest 15yo 43%

Tuoksu: Maitosuklaata, happamia marjoja ja vaniljaa. Suklainen makeus tasoittaa tämän pois 18-vuotiaan ällöttävästä makeudesta. Tykkään.

Maku: Alkaa maitosuklaalla, joka taittuu marjoiksi, pastilleiksi ja joka hennoiksi mausteiksi.

Darkestkin maittoi. Tänään ehkä 18-vuotias vei kuitenkin maun puolesta pokaalit kotiin. Sitten oli vielä oma sarja illan viimeiselle viskille. Toki Devils Caskin toinen inkarnaatio on myös hinnaltaa aivan eri sfääreissä.

Bowmore Devils Cask II 56,3%

Tuoksu: Jälleen happamia juttuja: marjoja ja hedelmiä. Lakattua puuta, kaakaomaista suklaata, tupakkaa. Vesilisällä myös Digestive-keksejä.

Maku: Menee ikeniin. Herukoita, pastilleja, mausteita, suolaa. Monitahoinen. Voltit takaavat sen kuuluisan synkän jynkytyksen pitkän keston. Tuntuu ettei katoa suusta niin millään. Huippu!

Paholaisentynnyri oli kyllä oiva oppitunti tynnyrin merkityksestä. Hyvä, aktiivinen sherrytynnyri ja 10 vuotta kypsytystä riittää uskomattomiin makumaailmoihin myös Taiwanin ulkopuolella. Painii eri sarjassa muiden kattauksen tuotteiden kanssa niin maultaan kuin hinnaltaankin. Hieno lopetus tastingille, joka itseasiassa antoi hyvän muistutuksen siitä, että perustuotteita ei pidä ylenkatsoa. Bowikalla on laadukas perusrange, jota on ilo maistella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti